Фаріон, яка не вважає російськомовних військових українцями, поновили на посаді у львівському виші

Фаріон, яка не вважає російськомовних військових українцями, поновили на посаді у "Львівській політехніці"

Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки, а також виплатити їй майже 124 тисячі гривень.

Про це повідомляє Суспільне Львів.

У листопаді минулого року Фаріон опублікувала скріншот електронного листа від студента з Криму, який став на її бік у мовному скандалі між російськомовними військовими, та не приховала його особисту інформацію. Після цього до парубка прийшли російські спецслужби і затримали його.

Згодом СБУ порушила кримінальну справу щодо мовознавиці, а через кілька днів Фаріон звільнили з Львівської політехніки.

Фаріон відреагувала на рішення суду та розповіла, чи планує повертатися у "Львівську політехніку".

"Я щаслива, що право існує окремо від політики. Це означає, що ми рухаємося в правильному напрямку. Не йдеться про мене, йдеться про те, щоби працювали закони, щоби ніхто не дозволяв собі під тиском зверхників ці закони змінювати. Я дякую колегії суддів за обґрунтоване рішення (...) Я думаю над тим (про повернення у "Львівську політехніку", — ред.) Є дуже багато сил, які хотіли би, щоби я не повернулася в політехніку, а мені дуже подобається йти проти сил, яким я не подобаюся", - заявила Фаріон.

Постанова апеляційного суду ще може бути оскаржена у Верховному Суді. Представник "Львівської політехніки" заявив, що очікує на повний текст рішення, а тоді будуть думати про наступні кроки.

Нагадаємо, Фаріон заявляла, що не сприймає російськомовних військовослужбовців ЗСУ, зокрема 3 штурмової бригади ЗСУ, та не може назвати їх українцями. Щодо розголошення персональних даних студента в окупації казала, що він "мав би знати про небезпеку підписуватися власним прізвищем".

СБУ порушила справу за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);
  • ст. 435-1 (образа честі та гідності військовослужбовця, погрози військовослужбовцю);
  • ст. 163 (порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфічної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв'язку або через комп'ютер);
  • ст.182 (порушення недоторканності приватного життя).