Фінляндія не проти, якщо Україна атакуватиме рф фінською зброєю

Фінляндія не проти, якщо Україна атакуватиме рф фінською зброєю

Міністерка закордонних Фінляндії справ Еліна Валтонен заявила, що Україна може атакувати росію зброєю, наданою Фінляндією.

За словами Валтонени, країна, яка веде оборонну війну, може атакувати військові цілі на території нападника, якщо це необхідно для самооборони, пише Uuutte Suomi.

"Фінляндія не встановила жодних особливих обмежень щодо своєї матеріальної допомоги Україні, але виходить з того, що матеріали використовуються відповідно до міжнародного права. росія веде незаконну загарбницьку війну в Україні, а Україна має право на самооборону згідно зі статтею 51 Статуту ООН. Сюди також входять атаки на військові цілі на території нападника, необхідні для самозахисту", — заявила Валтонен.

Нагадаємо, питання про застосування західної зброї на території рф вийшло на публічне обговорення після того, як генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав країни-члени подумати, чи можна Україні дати дозвіл атакувати росію цією зброєю. Низка європейських країн ввели обмеження на військові дії, згідно з якими зброю можна використовувати лише на території України.

Президент Франції Еммануель Макрон під час спільної пресконференції із канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що Україні необхідно дозволити завдавати ударів по об’єктах на території росії, з яких ворог запускає свої ракети. Шольц також підтримав Україну в цьому питанні, заявивши, що погоджується з президентом Франції.

Позитивно щодо цього питання висловилися Польща і Естонія.