В Україні за місяць запустять електронне бронювання працівників на порталі "Дія"

В Україні за місяць запустять електронне бронювання працівників на порталі "Дія"

Електронне бронювання працівників за місяць запустять на порталі "Дія".

Про це повідомила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко, повідомляє Forbes.

"Все що необхідно з погляду бази "Оберіг", ми зробили. Найближчим часом буде готова відповідна постанова. Я думаю, що для того, щоб підкрутити функціонал, колегам потрібно три-чотири тижні", – зазначила Черногоренко.

За її словами, Міноборони вважає, що електронне бронювання треба зробити якомога швидше, і це має відбуватися автоматично, без додаткових візитів до ТЦК. Усі компанії, які бронюватимуть своїх людей через «Дію», мають користуватися позитивною дискримінацією, вважає Черногоренко. Вона зазначила, що проєктом займається Мінекономіки та Мінцифри. 

Електронне бронювання у "Дії": як це відбуватиметься:

Про те, що уряд повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через "Дію" ще місяць тому казала Forbes перша віцепрем’єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко. 

За її словами, попередній варіант проєкту постанови КМУ з цього приводу не передбачає суттєвих змін до самої концепції бронювання – як і раніше, можна забронювати лише 50% військовозобов’язаних працівників і лише критично важливих для економіки підприємств. Якщо роботодавець хоче забронювати більше половини співробітників, що підпадають під призов, необхідна додаткова аргументація.

Водночас пропонується змінити процес бронювання співробітників: керівник підприємства (або уповноважена ним особа) має пройти ідентифікацію у "Дії" та подати перелік осіб співробітників для бронювання у довільній формі, а також інформацію про компанію. Для бронювання, за проєктом, потрібно буде надати такі дані про співробітника:

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • паспортні дані та ідентифікаційний код;
  • склад військовозобов’язаного (рядовий, сержантський, старшинський або офіцерський);
  • номер військово-облікової спеціальності, тип військово-облікового документа (серія та номер за наявності);
  • відмітку про посаду керівника або заступника керівника підприємства;
  • дані про підприємство: повна назва, адреса та ЄДРПОУ.

При цьому програма автоматично зможе блокувати подання переліку, якщо компанія перевищила ліміти за кількістю заброньованих співробітників, не уточнювала дані про кількість військовозобов’язаних у ТЦК, через наявність у співробітників незакритих адміністративних проваджень про порушення мобілізаційного законодавства.

Якщо процес пройшов успішно, то керівник підприємства буде завіряти перелік електронним підписом. Далі дані звіряються з даними у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. У разі успішної перевірки у реєстрі одразу формується позначка про бронь, а у "Дії" – відповідний сертифікат.