Данія дозволяє Україні використовувати F-16 для ударів по рф, Чехія також не проти

Данія дозволяє Україні використовувати F-16  для ударів по рф, Чехія також не проти

Данія дозволяє ЗСУ атакувати військові цілі в росії своїми винищувачами F-16, які передають Україні.

Голова МЗС країни Ларс Люкке Расмуссен заявив,що це питання погоджували з парламентом, це не є новою позицією, пише "Укрінформ".

"Коротка відповідь: так (щодо можливості ударів F-16 по території росії – ред.). Це не нова позиція, це частина нашого внеску. Коли ми обговорювали це з нашим Комітетом із закордонних справ у парламенті Данії, ми про це дуже чітко заявляли від самого початку: що це частина самооборони, що також, ймовірно, (потребуватиме) атакувати військові об’єкти на території росії», - зазначив Расмусен.

Нагадаємо, Повітряні сили ЗСУ очікують від Данії 19 літаків F-16. Їх передадуть після завершення підготовки пілотів, інженерів і будівництва необхідної інфраструктури.

Чехія теж не проти використання своєї зброї за цілями на території росії, пише BBC.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що його країна приєднується до групи союзників України, які не заперечують використання поставленої ними зброї за цілями на території росії.

Ліпавський сказав журналістам під час неформальної зустрічі глав МЗС країн НАТО в Празі, що "Чеська республіка в принципі не має проблем" із застосуванням її озброєнь проти російських цілей.

Він додав, що Чехія не повинна диктувати політику своїм союзникам, але оскільки російські військові запускають ракети з літаків, краще намагатися збивати літаки, а не ракети, які вони випускають.

За словами Липавського, країни НАТО мають покладатися на норми міжнародного права, і відповідно до нього Україна очевидно має право на захист від повітряних ударів по своїй території.