Зеленський сказав, що США вранці передали сигнал про дозвіл бити по рф

Зеленський сказав, що США вранці передали сигнал про дозвіл бити по рф

Президент Володимир Зеленський повідомив, що США сьогодні, 31 травня, через українських військових передали сигнал про надання дозволу бити по території росії американською зброєю.

Про це він сказав під час пресконференції на третьому саміті Україна - Північна Європа.

"У нас був меседж від американської сторони. Рано вранці сьогодні я отримав це повідомлення від моїх військових. Я не можу розказати вам деталі про це. Я хочу побачити, що відбудеться на практиці. Але те, що бачу - це у будь-якому випадку є кроком вперед до цієї цілі, яку ми обговорювали раніше, щоб уможливити для нас захист наших людей, які живуть біля кордону", - заявив Зеленський.

Нагадаємо, 30 травня NYT повідомляв, що президент США Джо Байден наближається до одного з його найважливіших рішень у війні в Україні - скасування своєї заборони стріляти американською зброєю по територію росії.

Питання про застосування західної зброї на території рф вийшло на публічне обговорення після того, як генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав країни-члени подумати, чи можна Україні дати дозвіл атакувати росію цією зброєю.

Президент Франції Еммануель Макрон під час спільної пресконференції із канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що Україні необхідно дозволити завдавати ударів по об’єктах на території росії, з яких ворог запускає свої ракети. Шольц також підтримав Україну в цьому питанні, заявивши, що погоджується з президентом Франції.

Позитивно щодо цього питання висловилися Польща і Естонія, а також Фінляндія і Данія.