Байден наближається до рішення дозволити Україні бити по рф американською зброєю, - NYT

Байден наближається до рішення дозволити Україні бити по рф американською зброєю, - NYT

Президент США Джо Байден наближається до одного з його найважливіших рішень у війні в Україні - скасування своєї заборони стріляти американською зброєю по територію росії.

Про це пише NYT.

Видання зазначає, що Байден довго опирався дозволу Україні використовувати американську зброю в росії через побоювання, що це може перерости в пряму американську конфронтацію з ядерним противником.

"Тепер, після місяців скарг президента України Володимира Зеленського на обмеження, Білий дім почав офіційну — і, очевидно, швидку — переоцінку того, чи варто ризикувати. Схвалення подальшого використання американської зброї дасть Києву можливість проводити контратаки на артилерійські та ракетні об’єкти рф", - пише видання.

NYT дізнався, що Байден зазнав величезного тиску з цього питання з боку своїх союзників. 

"Поки що він зберігав мовчання, як часто робить, коли стикається з важливим політичним рішенням, яке є предметом складних дебатів у Білому домі. Деякі з його радників, відмовляючись офіційно говорити про дебати в Білому домі, кажуть, що вони вважають, що зміна його позиції неминуча. Але якщо президент все-таки змінить свою точку зору, це, швидше за все, супроводжуватиметься суворими обмеженнями на те, як українці можуть використовувати надану Америкою зброю, обмежуючи її військовими цілями безпосередньо всередині кордонів росії", - йдеться у статті.

Видання вважає, що Байден, швидше за все, збереже заборону на використання американської зброї для ударів углиб російської території або по критичній інфраструктурі.

Нагадаємо, питання про застосування західної зброї на території рф вийшло на публічне обговорення після того, як генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав країни-члени подумати, чи можна Україні дати дозвіл атакувати росію цією зброєю. Низка європейських країн ввели обмеження на військові дії, згідно з якими зброю можна використовувати лише на території України.

Президент Франції Еммануель Макрон під час спільної пресконференції із канцлером Німеччини Олафом Шольцем заявив, що Україні необхідно дозволити завдавати ударів по об’єктах на території росії, з яких ворог запускає свої ракети. Шольц також підтримав Україну в цьому питанні, заявивши, що погоджується з президентом Франції.

Позитивно щодо цього питання висловилися Польща і Естонія, а також Фінляндія і Данія.