НАТО запропонує Україні пакет заходів безпеки як міст до членства в альянсі

НАТО запропонує Україні пакет заходів безпеки як міст до членства в альянсі

НАТО планує запропонувати Україні пакет заходів безпеки під час щорічного саміту у Вашингтоні в липні, і очікується, що альянс не прийме давній запит країни на членство на тлі вторгнення росії.

Про це пише Defense News.

За словами посолки США в НАТО Джуліанни Сміт, окрім оприлюднення пакета у липні, приблизно 32 країни завершують серію двосторонніх угод щодо підтримки України напередодні саміту, із 13 угод наразі завершено.

"Союзники запропонують цілий пакет результатів, які слугуватимуть мостом до їхнього членства в альянсі", — сказала Сміт. "Частиною пакету буде мова, яку ми використовуємо для опису прагнень України до членства в самій декларації".

"Частиною цього буде інституціоналізація двосторонньої підтримки, яка наразі надається Україні, і передача її під командування НАТО. Частиною цього буде робота з визначення нових ресурсів для наших друзів в Україні та забезпечення того, щоб ми надіслали сигнал Москві, що альянс НАТО нікуди не дінеться", – додала Сміт.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський попросив прискореного вступу України до альянсу невдовзі після повномасштабного вторгнення росії у 2022 році — прохання, яке НАТО відхилило на минулорічному саміті у Литві.

Натомість НАТО запропонувало Україні багаторічний пакет допомоги, спрямований на зміцнення її оборони та відхід від обладнання радянських часів.