Українці з американським громадянством не зможуть виїхати з України: яка реакція посольства США

Українці з американським громадянством не зможуть виїхати з України: яка реакція посольства США

Посольству США в Києві стало відомо, що з 1 червня Україна скасовує виняток "проживання за кордоном", який раніше дозволяв українцям з паспортами США віком від 18 до 60 років залишати територію України.

Про це йдеться у повідомленні посольства.

"Після цієї зміни американсько-українські подвійні громадяни, включно з тими, хто проживає в Сполучених Штатах, можуть більше не мати змоги залишити Україну. Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Таким чином, під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються виключно як громадяни України, і на них поширюються права та обов’язки громадян України. Відповідно до воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонений виїзд", - нагадують у посольстві.

Там також зазначають, що раніше особи з подвійним американсько-українським громадянством могли в’їхати в Україну, а потім виїхати з неї, якщо вони зняли з реєстрації своє місце проживання в Україні та зареєстрували місце проживання в США.

"За нашою інформацією, цей виняток було скасовано з 1 червня", - додають у посольстві.

"Якщо ви перебуваєте в Україні і не можете покинути країну, залишайтеся на місці та виконуйте всі місцеві розпорядження. Якщо ви зараз не перебуваєте в Україні, ми настійно рекомендуємо не здійснювати будь-які поїздки в Україну громадянам США віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на українське громадянство та не бажають залишатися в Україні на невизначений термін. Існує надзвичайно високий ризик, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США", - наголошують у посольстві.

У Держприкордонслужбі підтвердили цю інформацію, що громадянам України, в яких є паспорт іншої країни, або мають у документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України, заборонений виїзд.

"Раніше такі громадяни України чоловічої статі у віці від 18 до 60 на час воєнного стану також мали можливість виїздити за межі України. Однак зі зміною норм законодавства тепер така можливість для них обмежена", - заявив речник ДПСУ Андрій Демченко.