Байден провів паралелі між "Днем Д" і війною в Україні, але не дозволив бити по Москві

Байден провів паралелі між "Днем Д" і війною в Україні, але не дозволив бити по Москві

Президент США Джо Байден провів паралель між "Днем Д" і Україною.

Про це він сказав виступаючи на заходах із вшанування 80-річчя висадки союзників у Норманді, повідомляє The Guardian.

Байден сказав, що "темні сили, з якими союзники боролися 80 років тому, не зникли, що боротьба між диктатурами та свободою нескінченна і що Україна залишається яскравим прикладом того, що її захопив тиран, але українці не відступають".

"Ми не підемо", — заявив Байден.

Проте він був категоричним, відповідаючи на запитання ABC News про дозволи на використання американської зброї. Він сказав, що вона не буде використана для ударів по Москві чи Кремлю після того, як він дозволив Україні використовувати її в росії

Про це він сказав на Нормандському американському кладовищі на 80 річницю "Дня Д".

Ведучій запитав Байдена, чи зброя американського виробництва вже використовувалася в росії після того, як він підписав дозвіл на її використання, обмеживши використання районами поблизу окупованої росією Харківської області.

Байден не відповів прямо, але дав зрозуміти, що зброю не буде дозволено використовувати для націлювання на столицю росії чи резиденцію уряду.

"Їм дозволено використовувати поблизу кордону, коли з іншого боку кордону відбувається напад на конкретні цілі в Україні", — сказав Байден щодо зброї США. "Ми не санкціонуємо удари на 200 миль углиб росії, ми не санкціонуємо удари по Москві, по Кремлю".

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою Зеленською прибув на вшанування 80-річчя висадки союзників у Нормандії.

Довідка: 6 червня 1944 року, почалася висадка військ антигітлерівської коаліції в Нормандії. Американські, британські і канадські війська здійснили найбільшу десантну операцію в історії людства. Цю подію називають "Днем Д".