В Одесі спалахнула бійка між працівниками ТЦК і медиками "швидкої" (ВІДЕО)

В Одесі спалахнула бійка між працівниками ТЦК і медиками "швидкої" (ВІДЕО)

Бригада медиків одеської швидкої допомоги прибула на виклик до ТЦК Київського району Одеси, але їх працівники ТЦК замкнули всередині і не випускали.

За інформацією "Думської", медиків "побажали негайно мобілізувати в армію".

За кілька годин фельдшерів усе-таки випустили з військкомату завдяки зусиллям їхніх колег, які з'їхалися з увімкненими сиренами і влаштували акцію протесту. У цей час сталося кілька бійок між медиками та військовими, які розбороняла поліція.

Один із фельдшерів розповів виданню, що вважає інцидент у ТЦК своєрідною реакцією воєнкомів на спроби медиків отримати бронь від мобілізації.

"Одеса онлайн" пише, що конфлікт стався через те, що співробітники ТЦК не випускали з будівлі водія "швидкої", який прийшов оновити свої дані. За словами працівників «швидкої», чоловіку стало погано, він викликав швидку, але військові нібито відмовилися пускати медиків до колеги, через що сталася бійка.

"Думська" зазначає, що працівники одеської екстренки вже багато місяців намагалися домогтися якоїсь ясності в питанні того — підпадають вони під мобілізацію чи ні.

"Представники служби 101 у Миколаєві, Вінниці та Івано-Франківську вже давно отримали "бронь". Однак їхні одеські колеги довгий час залишалися в невіданні й отримували лише розпливчасті обіцянки від керівництва про те, що про них подбають. Після набрання чинності новим Законом про мобілізацію, кілька одеських фельдшерів на прохання керівництва пішли до військкоматів оновлювати дані та… благополучно отримали повістки й у найкоротший термін поповнили лави Сил оборони. Це, на думку медиків, вкрай несправедливо, враховуючи, що поліцейські, рятувальники, енергетики отримали "бронь", - пише видання.

Керівництво одеської швидкої допомоги стверджує, що подавало списки співробітників до ТЦК для забезпечення їм бронювання від мобілізації. Однак їх нібито повертали назад.

"Думська" додала, що в Одеському обласному ТЦК заявили, що спільно з поліцією "проводять невідкладні заходи для встановлення детальних обставин подій, що сталися".

Пізніше Одеський обласний ТЦК дав пояснення стосовно інциденту, заявивши, що "група людей у медичному одязі на автомобілі швидкої медичної допомоги" відмовилася надати свої "документи, які б підтвердили їх приналежність до системи охорони здоров’я", тому їх затримали.

ТЦК стверджує, що це відбувалося за участі поліції.

"Через це, у військовослужбовців Київського РТЦК та СП міста Одеса, виникла підозра, що прибулі особи намагаються допомогти громадянину (на виклик до якого прибули медики, - ред.) уникнути військової служби, на яку він був визнаний придатним за висновком військово-лікарської комісії", - йдеться у заяві.

"Після цього, затримані особи зателефонували на лінію 103 та повідомили про нібито "силове утримання представників екстреної служби" посадовими особами Київського РТЦК та СП міста Одеса", - стверджують у ТЦК.

За версією ТЦК на місце прибули, окрім представників бригад швидкої допомоги, "невідомі цивільні особи, які спровокували бійку"

"В результаті інциденту травми отримали як військовослужбовець Київського РТЦК та СП, так і представники екстреної служби", - йдеться у заяві.

Військова прокуратура Південного регіону розслідує конфлікт, у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України (грубе порушення громадського порядку).