До Гааги планують передати матеріали справи ексочільника російської катівні на Луганщині

До Гааги планують передати матеріали справи ексочільника російської катівні на Луганщині

СБУ повідомила про підозру ексочільнику російської катівні на Луганщині, який виводив «на розстріл» українських полонених.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Зазначається, що фігурантом є Володимир Рудяк, який з 2007 року керував Суходільською виправною колонією, а під час окупації регіону одним з перших перейшов на бік ворога. Голова самопроголошеної «лнр» Леонід Пасічник «перепризначив» його керівником захопленої пенітенціарної установи, яку загарбники перетворили на катівню.

Після початку повномасштабного вторгнення рф до Суходільської тюрми почали звозити українських полонених та викрадених місцевих жителів – учасників руху опору. За даними слідства, у застінках ув’язнених били спеціальними кийками ПР-73, допоки потерпілі не втрачали свідомість.

Також, розповіли в СБУ, за вказівкою Рудяка людей ставили до стіни та імітувати їхній розстріл, стріляючи з вогнепальної зброї поруч з головою або тілом потерпілого. Крім того, Рудяк змушував ув’язнених навприсядки пересуватись по коридорах російської катівні й днями морив їх голодом.

“Так зловмисник намагався схилити потерпілих до співпраці з рашистами у війні проти України”,- зауважили у Службі безпеки.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Рудяку про підозру за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням). Оскільки фігурант переховується на тимчасово окупованій частині сходу України, тривають комплексні заходи, щоб знайти та покарати його. Матеріали справи планують передати до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Розслідування вели спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо, викрили двох мешканців Луганщини, які катували мирних мешканців та українських військових.