У росії викрадених українських дітей віддали на усиновлення, - розслідування FT

У росії викрадених українських дітей віддали на усиновлення, - розслідування FT

Українських дітей, яких викрали та вивезли до росії у перші місяці російського вторгнення 2022 року, російська влада віддала на всиновлення.

Про це свідчить розслідування Financial Times, яке цитує ZN.ua.

Використовуючи інструменти розпізнавання зображень і публічні записи, а також інтерв'ю з українськими чиновниками та родичами дітей, FT ідентифікувала та знайшла чотирьох українських дітей на пов'язаному з російським урядом веб-сайті з усиновлення usynovite.ru.

Отримані дані доповнюють зростаючу кількість доказів, які, на думку Міжнародного кримінального суду, українських урядовців та правових експертів, вказують на воєнні злочини та злочини проти людяності, скоєні росією.

Одна дитина представлена на сайті з новим російським ім'ям та іншим віком, які відрізняються від українських державних документів. Інша дитина показана з російською версією свого українського імені. Про українське походження жодного з дітей не згадується.

FT підтвердила особи дітей за допомогою українського Центру захисту прав дитини, державного органу. Центр очікує на подальше підтвердження щодо ще двох дітей, які, на думку FT, є українцями.

"Діти були викрадені з державних інтернатів і розлучені зі своїми опікунами та родичами в містах південних і східних областей України, які потрапили під контроль російської армії у 2022 році. Вік дітей — від восьми до 15 років", — йдеться в розслідуванні.

Діти, яких розшукала FT й чиї особи разом з родинами підтвердила українська влада, опинилися в Тульській області під Москвою і в Оренбурзькій області недалеко від казахського кордону. Сімнадцять інших збігів, виявлених FT на сайті з усиновлення, підтвердили, що це також були українські діти з дитячого будинку в Херсоні.

Крім того, російський диктатор володимир путін підписав укази, що дозволяють прискорити надання російського громадянства українським дітям, вивезеним до росії. Згідно з оцінками української влади, майже 20 тисяч дітей були примусово вивезені з окупованих територій до росії з початку її повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року; багато тисяч дітей досі вважаються зниклими безвісти.