За найгіршим сценарієм в Україні електрики взимку не буде по 20 годин на добу, - BBC

За найгіршим сценарієм в Україні електрики взимку не буде по 20 годин на добу, - BBC

Якщо росія продовжить атакувати електростанції, найгірший сценарій полягає в тому, що настання зими українці можуть проводити до 20 годин на день без електроенергії та опалення.

Про це повідомляє найбільша українська приватна енергетична компанія ДТЕК, яку цитує BBC.

Зазначається, що частково проблема полягає в тому, що українські теплові та гідроелектростанції важко і дорого ремонтувати.

"На ремонт деяких знадобляться роки, а інші можуть ніколи не відновити роботу", – сказала Марія Цатурян з національного енергетичного оператора "Укренерго". 

Нагадаємо, глава НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький у Берліні на полях конференції з відновлення заявив, що Україні не вдасться до зими повністю відновити електромережу. Однак паралельно із відновленням важливо будувати по країні нові, менші та децентралізовані генерувальні станції, адже постійно відновлювати ті самі електростанції від повторних руйнувань з боку росії неможливо.

За його словами понад 20 компаніями з України та з-за кордону - в Німеччині, США та інших країнах  готові розгорнути до 1 гігавата нових генеруючих потужностей в Україні: вітрові електростанції, гнучкі газові електростанції, акумуляторні системи зберігання. Але це забере від 1-1,5 років.

Кудрицький сказав, що здебільшого йдеться про зиму 2025-2026, "яка може бути значно ризикованішою і складнішою навіть за майбутню зиму, тому що росіяни поступово знищують наші існуючі генеруючі активи".