Фігурант історії з витоком інформації з НАБУ екслуганчанин Голик залишив Україну, - ЗМІ

Фігурант історії з витоком інформації з НАБУ екслуганчанин Голик залишив Україну, - ЗМІ

Консультант Офісу президента та власник телефону зі "зливами" НАБУ Юрій Голік залишив територію України.

Про це повідомляє видання ZN.UA з посиланням на свої джерела у Державній прикордонній службі України.

"Голик виїхав через систему "Шлях" з довідкою про інвалідність та знаходиться в Австрії", - стверджує співрозмовник газети.

"Джерела в НАБУ підтвердили, що тиждень тому детективи в рамках розслідування справи Резніченка/Голика (про виграні ТОВ "Будінвест інжиніринг" тендери на ремонт доріг у Дніпропетровській області на суму понад 1,5 млрд грн.) провели обшук в основного фігуранта справи Валентина Резніченка у його машині. Після цього Юрій Голик справді міг залишити Україну", - пише видання.

"НАБУ перевіряє через оперативні канали достовірність цієї інформації, оскільки прямого доступу до системи "Шлях" у бюро немає", — уточнило джерело ZN.UA.

Про те, які додаткові докази могли знайти детективи під час обшуку Резніченка і чи цей факт вплинув на рішення Голика втекти з України, поки що інформації немає, зазначає видання.

Голик у коментарі "УП" підтвердив, що 2 червня перетнув кордон на виїзд з України, але планує повернутись найближчим часом.

Нагадаємо, 11 червня директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочала досудове розслідування за підозрою у "зливі" інформації з НАБУ.

Довідка: Голик народився і до 2014 року жив у Луганську. У 1996 році став комерційним директором радіостанції «Європа Плюс» в Луганську. 1999 очолив підприємство, що випускало газету "Теленеделя". Це була найбільша в регіоні медійна компанія, в яку входили радіостанції, зовнішня реклама, роздрібні мережі, ТВ — агентство, газети. У 2007 році продав компанію та відкрив другу медійну фірму на основі безкоштовної преси. У 2015—2019 роках Голик працював позаштатним радником Голови Запорізької та Дніпропетровської облдержадміністрації. Пізніше був куратором "Великого будівництва".

"Злив" інформації з НАБУ: що відомо

Видання ZN.UA писало про те, що НАБУ та САП "поринули у гостру кризу". Про початок конфлікту між інституціями стало відомо після того, як САП разом із Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції провели обшук в одного з детективів НАБУ.

Із заявою виступила САП, пояснивши, що триває розслідування у справі про витік інформації в НАБУ в межах одного з кримінальних проваджень, а поліцію залучили, бо НАБУ бракує власних сил. Як з'ясувалося, йдеться про кримінальне провадження щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка, а також його партнера — чинного консультанта ОПУ Юрія Голика, де в межах "Великого будівництва" "розчинилося півтора бюджетних мільярда".

У справі фігурує прізвище першого заступника директора НАБУ Гізо Углави.

В телефоні, вилученому в Голика в рамках іншої справи, детективи НАБУ знайшли підтвердження того, що він одержував детальну інформацію про перебіг розслідування через бізнесмена Георгія Біркадзе. За інформацією джерел ZN.UA, детективи вже ідентифікували двох дійових осіб схеми зливу, однак невідомим лишається третій – ймовірно високопосадовець НАБУ. І за версією слідства, це нібито Углава.

У травні Кривонос усунув Углаву від виконання обов’язків.Тоді в Бюро повідомили, що таке рішення прийняли через розслідування про злив даних, як згодом з'ясувалося, вищезгаданому Голику. Вже після цього, за даними ZN.UA, кілька детективів бюро написали нові рапорти, які стосувалися фактів витоку інформації в рамках розслідування кримінальних справ та інших порушень.

Однак у розпорядженні команди Bihus.Info виявилася частина фотографій із кешу телефону Голика, де детективи НАБУ і знайшли зокрема, й листування Біркадзе з високопоставленим "японцем" (так на сленгу називають працівників НАБУ), інформацію якого він нібито і передавав Голику. Сам Біркадзе заперечує, що Углава був тим самим високопоставленим "японцем".