САП розпочала досудове розслідування щодо витоків інформації з НАБУ

САП розпочала досудове розслідування щодо витоків інформації з НАБУ

Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочала досудове розслідування за підозрою у "зливі" інформації з НАБУ.

Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос.

За його словами, досудове розслідування "дає набагато більше інструментів для отримання доказів причетності тих чи інших посадових осіб до злочину, аніж внутрішнє службове розслідування".

"І, на відміну від досудового розслідування, за результатами службового, максимум - це дисциплінарна відповідальність. Ба більше, до неї можна притягнути не пізніше ніж через рік з моменту вчинення дисциплінарного проступку (читай з моменту "зливу")", - уточнив Кривонос.

Він підкреслив, що "злив" інформації (розголошення даних досудового розслідування) - це кримінальний злочин.

"Крім згаданого досудового розслідування щодо витоків, в НАБУ відповідно до моїх наказів розпочато два службових розслідування. Одне - щодо можливого тиску на викривачів, інше - щодо можливих неправомірних вказівок детективам. Проводяться необхідні заходи, встановлюються відповідні обставини. За результатами даних службових розслідувань у разі наявності достатніх підстав винні особи будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності", - наголосив Кривонос.

Також він підкреслив, що будь-які рішення, в тому числі й кадрові, він прийматиме "виключно за результатами розслідувань і у чіткій відповідності до визначених законом процедур".

"Аби залишатись максимально відкритим перед суспільством - за результатами публічно прокомунікую про весь хід подій - від отримання службової записки від викривача до результатів досудового розслідування, яке наразі активно здійснюється", - пообіцяв Кривонос.

Крім того, він звинуватив "Центр протидії корупції" та його очільника Віталія Шабуніна в тиску на нього та "полюванні на відьом".

"Злив" інформації з НАБУ: що відомо

Видання ZN.UA писало про те, що НАБУ та САП "поринули у гостру кризу". Про початок конфлікту між інституціями стало відомо після того, як САП разом із Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції провели обшук в одного з детективів НАБУ.

Із заявою виступила САП, пояснивши, що триває розслідування у справі про витік інформації в НАБУ в межах одного з кримінальних проваджень, а поліцію залучили, бо НАБУ бракує власних сил. Як з'ясувалося, йдеться про кримінальне провадження щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка, а також його партнера — чинного консультанта ОПУ Юрія Голика, де в межах "Великого будівництва" "розчинилося півтора бюджетних мільярда".

У справі фігурує прізвище першого заступника директора НАБУ Гізо Углави.

В телефоні, вилученому в Голика в рамках іншої справи, детективи НАБУ знайшли підтвердження того, що він одержував детальну інформацію про перебіг розслідування через бізнесмена Георгія Біркадзе. За інформацією джерел ZN.UA, детективи вже ідентифікували двох дійових осіб схеми зливу, однак невідомим лишається третій – ймовірно високопосадовець НАБУ. І за версією слідства, це нібито Углава.

У травні Кривонос усунув Углаву від виконання обов’язків.Тоді в Бюро повідомили, що таке рішення прийняли через розслідування про злив даних, як згодом з'ясувалося, вищезгаданому Голику. Вже після цього, за даними ZN.UA, кілька детективів бюро написали нові рапорти, які стосувалися фактів витоку інформації в рамках розслідування кримінальних справ та інших порушень. 

Однак у розпорядженні команди Bihus.Info виявилася частина фотографій із кешу телефону Голика, де детективи НАБУ і знайшли зокрема, й листування Біркадзе з високопоставленим "японцем" (так на сленгу називають працівників НАБУ), інформацію якого він нібито і передавав Голику. Сам Біркадзе заперечує, що Углава був тим самим високопоставленим "японцем".