Трамп може розірвати безпекову угоду України і США, якщо стане президентом, - WP

Трамп може розірвати безпекову угоду України і США, якщо стане президентом, - WP

Дональд Трамп, якщо стане президентом США наприкінці цього року, може розірвати безпекову угоду, яку планують підписати президент України Володимир Зеленський та чинний лідер США Джо Байден.

Про це повідомляє WP.

При цьому видання з посиланням на американських чиновників зазначає, планується, що угода має на меті зобов’язати США підтримувати Україну, навіть якщо Трамп переможе на виборах.

Документ має стати основою для довгострокових зусиль Сполучених Штатів, щоб допомогти розвинути українську армію, яка потребує сучасної зброї. Тому посадовці США сподіваються на подолання угодою політичних розбіжностей всередині країни.

Офіційні особи заявили WP, що вони сподіваються, що угода подолає політичні розбіжності всередині Сполучених Штатів, але визнали, що Трамп або будь-який майбутній президент може вийти з юридично обов’язкової виконавчої угоди, оскільки це не договір і не буде ратифікований Конгресом.

Угода також не бере жодних нових зобов’язань щодо перспектив вступу України до оборонного альянсу НАТО.

"Оскільки Трамп лідирує над Байденом у багатьох виборчих опитуваннях, майбутнє угоди залишається неясним. Трамп часом висловлював скептицизм щодо продовження боротьби з Україною, заявивши в один момент, що він припинить війну між росією та Україною протягом 24 годин, і він наполягав на тому, щоб Європа взяла на себе більший тягар підтримки Києва. Але зрештою він також дав сигнал про свою згоду на прийняття Конгресом допомоги Україні цієї весни", - зазначає WP.

Угода між США і Україною була досягнута після місяців переговорів, які почалися в серпні минулого року, через місяць після Вільнюського саміту НАТО.

Байден у четвер приєднається до 15 інших країн, які підписали двосторонні угоди з Україною, включаючи Великобританію, Францію, Німеччину та Італію. Ще 16 країн взяли на себе зобов'язання зрештою укласти подібні угоди. Офіційні особи очікують, що країни координуватимуть виконання своїх зобов’язань щодо допомоги, можливо, починаючи з саміту лідерів НАТО у Вашингтоні наступного місяця, хоча не кожна країна, яка підписала угоду з Києвом, є членом цього альянсу.

Нагадаємо, 12 червня  радник з національної безпеки США Джейк Салліван, заявив, що президент США Джо Байден і президент України Володимир Зеленський планують у четвер, 13 червня, підписати 10-річну угоду про безпеку, яка зобов’яже Вашингтон надати Києву широкий спектр військової допомоги, заявив намагаючись посилити боротьбу України з росією.