Нацбанк прогнозує прискорений ріст цін в Україні до кінця року

Нацбанк прогнозує прискорений ріст цін в Україні до кінця року

Нацбанк знизив облікову ставку на 0,5 в.п. до 13% і прогнозує прискорення росту цін.

Про це заявив голова Нацбанку Андрій Пишний, повідомляє Forbes.

Рішення про зниження облікової ставки регулятор ухвалив, ураховуючи стримані показники інфляції, триваюче поліпшення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки. 

За словами Пишного, інфляція залишається на рівні, нижчому за прогнози НБУ. Так, за підсумками травня вона становила 3,3%. Причина все та ж: здешевлення сирих продуктів харчування завдяки сприятливим погодним умовам, ефектам високих минулорічних врожаїв і переорієнтації окремих виробників на внутрішній ринок.

Зростання цін прискориться, але залишиться помірним до кінця року, прогнозує НБУ. На це вплинуть збільшення витрат бізнесу, підвищення зарплат і перенесення цього на ціни, а також підвищення тарифів на електроенергію.

Також на пришвидшення інфляції можуть вплинути потенційне підвищення непрямих податків і акцизів для фінансування бюджетних потреб. Натомість на користь сповільнення інфляції можуть зіграти такі фактори, як розширення програм з відновлення України або отримання Україною доходу від заморожених активів рф.

Головним ризиком для інфляції та економічного зростання залишається війна, зазначають в НБУ. Також зберігаються інші ризики: ймовірність додаткових бюджетних потреб на оборону та енергетику, подальше руйнування інфраструктури, продовження часткового блокування західних кордонів, поглиблення негативних міграційних тенденцій.  

Довідка: Облікова ставка – це ключовий показник вартості грошей у країні, від якого залежать відсоткові ставки для кредитів та депозитів, пише Liga.net. Після початку війни її різко підвищили з 10% до 25%, і на цьому рівні вона була аж до липня 2023 року. Тоді у зв'язку зі значним сповільненням інфляції НБУ почав поступово зменшувати ставку, поки в грудні 2023 року вона не опустилася до 15%. У березні цього року НБУ знизив облікову ставку з 15% до 14,5%