Другий день саміту миру у Швейцарії: заяви світових лідерів

Другий день саміту миру у Швейцарії: заяви світових лідерів

16 червня відбувся другий день Глобального Саміту миру у Швейцарії.

Чимало світових лідерів зробили цього дня важливі для України заяви.

Прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні заявила: якщо рф не погодиться на умови, які були узгоджені міжнародною спільнотою, то країни змусять її здатися.

"Захищати Україну - означає обʼєднати всі зусилля міжнародної спільноти для захисту України. Якщо Росія не погодиться з цими засадами, ми змусимо її здатися", - сказала вона.

Президент Литви Гітанас Науседа запропонував створити спеціальний міжнародний трибунал, який допоможе притягнути росію до відповідальності.

"Російська агресивна війна проти України порушує всі принципи статуту ООН. Жодна країна не має права вето проти суверенного вибору демократичної та суверенної держави. Наш колективний обов'язок - бути повністю солідарними з Україною в ці важкі часи", -  наголосив Науседа.

Він впевнений, що єдиним способом досягти миру в Україні є повне відновлення територіальної цілісності країни.

Так росія повинна "припинити свою агресію повністю та цілком і, безумовно, вивести всі свої війська та військове обладнання з України".

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре пообіцяв побудувати енергетичну мережу для надання електрики харківським лікарям.

Також він запевнив, що допоможе з поверненням українських дітей, яких незаконно вивезених на територію росії.

"Ми повинні бути мудрими. Ми повинні зберегти цю єдність багатьох держав. Ви можете на нас розраховувати. Норвегія буде підтримувати Україну, ваше право на самозахист, але також надаватимемо вам цивільну допомогу", - підкреслив Йонас Гар Стьоре.

Він зазначив, що є "більші та менші проблеми, але одна дитина, яку викрали, - це вже велика проблема".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо також затронув тему повернення українських дітей додому.

Зокрема він оголосив про виділення 15 млн доларів додаткового фінансування на їхнє повернення.

На початку промови Трюдо нагадав, що цими вихідними більшість країн святкують День батька, але в Україні не кожен батько зможе відзначати його зі своїми дітьми.

"Ми нещодавно бачили звіти про те, що українські діти в списках російських сайтів на усиновлення. Їх змушують забувати їхню українську ідентичність.Ми всі знаємо про наслідки позбавлення дітей їхньої мови, сімей, культури, ідентичності. Це форма колоніалізму, яку світ не може проігнорувати", - заявив політик.

Нагадаємо, що Спільне комюніке Саміту миру не підписали деякі країни.