У Кабміні сказали, чи збережуть видатки для ВПО у 2024 році

У Кабміні сказали, чи збережуть видатки для ВПО у 2024 році

Цього року, попри виклики для фінансової системи, Кабмін збереже всі видатки для внутрішньо-переміщених осіб.

Про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев під час конференції "Грошова допомога для внутрішньо переміщених осіб".

Він зазначив, що у 2024 році у держбюджеті для здійснення соціальних виплат майже 5 млн українців спрямують 136,5 млрд гривень. З цього обсягу на допомогу для проживання внутрішньо переміщеним особам виділять 57,6 млрд грн. Ці кошти буде спрямують на підтримку ВПО, кількість яких порівняно з 2021 роком зросла в 11 разів.

"Порівняно із довоєнним періодом соціальні видатки зросли в 1,5 раза і становлять понад 470 млрд гривень. Так, кількість отримувачів соціальних виплат порівняно із довоєнним періодом зросла на 40% з 3,6 млн осіб до майже 5 млн осіб", ‒ наголосив Єрмоличев.

За його словами, як минулого року, так і цього року завдяки зовнішньому фінансуванню повністю забезпечені виплати всіх соціальних та гуманітарних видатків. Уряд за соціальними видатками забезпечує виконання планових показників стовідсотково, вже профінансували 243,2 млрд грн.

Нагадаємо, за п'ять місяців 2024 року загальна сума видатків державного бюджету становить 1257,9 млрд грн, що на 10 % більше проти аналогічного періоду минулого року. Найбільші витрати цьогоріч - це зарплата військових. На грошове утримання військовослужбовців спрямовано 377,2 млрд грн (у травні – 79,8 млрд грн);