The Telegraph назвав сценарії, за яких росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні

The Telegraph назвав сценарії, за яких росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні

Існують три реалістичні сценарії, за яких росія може застосувати тактичну ядерну зброю в Україні, і це не залежатиме від того, яку допомогу українцям задають західні країни.

Таку думку у статті в The Telegraph висловив науковий співробітник Оксфордського університету, що спеціалізується на міжнародних відносинах Семюель Рамані.

Він зазначає, що застосування ядерної зброї рф в Україні більш ймовірне, ніж у країнах НАТО.

"На мою думку, хоча Кремль використовуватиме підтримку України з боку Заходу як привід для ядерної ескалації, подібно до того, як росія використала розширення НАТО для виправдання вторгнення в Україну в лютому 2022 року, західна підтримка не стане поштовхом до неї. Натомість рішення путіна "натиснути на ядерну кнопку", швидше за все, буде сформовано під впливом трьох факторів", — пише Рамані.

Ось ці фактори, які він виділяє:

  • Перший — це те, як путін бачить розвиток ситуації на фронті в Україні. Поширеною є думка, що росія розглядатиме можливість застосування ядерної зброї лише тоді, коли опиниться на межі поразки в Україні. Начальник Генерального штабу Збройних сил України Олександр Сирський нещодавно заявив, що росія може розглянути можливість тактичного застосування ядерної зброї, якщо вона зазнає "катастрофічної поразки". Масове військове дезертирство та протести в Москві фігурують у цьому сценарії.
  • Другий — внутрішньополітична стабільність росії. Ультранаціоналістичні прихильники тотальної війни залишаються найбільшою загрозою для путіна. 

"Відтоді, як лідер Ліберально-демократичної партії Росії Владімір Жиріновський погрожував ядерними атаками на Європу і Японію на початку 1990-х років, ця фракція лобіювала зниження порогу для застосування Росією ядерної зброї першою. Оскільки ультранаціоналісти вже підштовхнули Путіна до масового призову в армію і масштабних ударів по цивільній інфраструктурі, цілком можливо, що це лоббі може підштовхнути його до застосування ядерної зброї", - пояснює Романі.

  • Третій — це поблажливе ставлення з боку Китаю. Оскільки Китай хоче обмежити появу атомних підводних човнів в Індо-Тихоокеанському регіоні й утримати Північну Корею від наслідування російського прикладу, Пекін послідовно закликає Путіна утриматися від застосування ядерної зброї. Якщо Китай виявиться втягнутим у масштабний конфлікт в Індо-Тихоокеанському регіоні, найімовірніше, через Тайвань, його розрахунки можуть змінитися. А за наявності двох інших факторів путін може дати зелене світло ядерному удару.

"Оскільки ядерна логіка росії за своєю суттю не є реактивною, Захід не повинен боятися дати Україні зброю та гнучкість, необхідні для перемоги у війні. Дозволити росії отримати більше території і вірити путіну, що НАТО капітулює перед обличчям ядерного удару, є найгіршим можливим результатом для Заходу та України", - підкреслив Романі.