Другий саміт миру: Кулеба сказав, як Україна комунікуватиме з росією

Другий саміт миру: Кулеба сказав, як Україна комунікуватиме з росією

Комунікація з Москвою у форматі другого саміту миру може відбуватися за прикладом Чорноморської зернової ініціативи.

Про це в ефірі телемарафону заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відповідаючи на питання журналістки про формат другого Саміту миру та про потенційних представників рф на цьому заході, повідомляє ZN.ua

"У нас є дуже успішний досвід переговорів щодо Чорноморської зернової ініціативи. Тоді Україна вела перемовини з Туреччиною і з ООН, потім Туреччина і ООН вели перемовини з росією. Угода виглядала як документ, підписаний між Туреччиною, ООН і Україною, а також Туреччиною, ООН і росією", – зазначив Кулеба.

За його словами, Київ не прагне до прямих контактів з Москвою з огляду на всі злочини країни-агресорки, чиєю стратегічною метою залишається знищення нашої держави.

Раніше Кулеба заявляв, що другий Глобальний саміт миру може пройти в одній з країн Глобального півдня. За його словами, президент Володимир Зеленський домовився у Швейцарії про проведення між першим і другим самітом тематичних заходів за кожним пунктом формули миру для формування переговорної позиції.

Нагадаємо, глава Офісу Президента Андрій Єрмак заявляв, що на наступний прогнозований саміт миру, який стосуватиметься шляху закінчення війни в Україні, можуть запросити представників росії.

Саміт миру відбувся протягом 15-16 червня у Швейцарії. Спільне підсумкове комюніке відпочатку підписали 80 країн та чотири організації. 17 червня Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під спільним комюніке після саміту миру. 18 червня зранку стало відомо, що підпис під спільним комюніке саміту миру відкликала Руанда.

Проте вже наступного дня Замбія приєдналася до підсумкового комюніке, а також Організація американських держав і Антигуа і Барбуда.