Відкриття перемовин про вступ України до ЄС: Зеленський каже про старт членства у Євросоюзі

Відкриття перемовин про вступ України до ЄС: Зеленський каже про старт членства у Євросоюзі

Сьогодні, 25 червня, у Люксембурзі стартує перша міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС.

Президент Володимир Зеленський у соцмережі Х назвав цю дату історичним днем.

"Сьогодні історичний день, коли ми переходимо до фактичних, реальних переговорів із Європейським Союзом щодо членства України. 28 лютого 2022 року, за кілька днів після початку повномасштабного вторгнення, ми підписали заявку на вступ. Але саме від сьогоднішнього дня відраховуватиметься старт нашого членства у Євросоюзі: перша міжурядова конференція України та ЄС – уже сьогодні", - зазначив він.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у зверненні зазначила, що Міжурядових конференцій буде дві з Україною і Молдовою щодо їх вступу в ЄС.

Вона наголосила, що шлях країн у Євросоюз буде нелегким. "Шлях попереду буде складним, але сповненим можливостей для України та Молдови, а також для нашого союзу", – запевнила фон дер Ляєн.

Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав "ключовою віхою" початок переговорів про вступ України і Молдови у ЄС. "Це також доказ величезного прогресу, якого досягли обидві країни на шляху до європейської інтеграції, попри величезні виклики, з якими вони зіткнулися і продовжують стикатися", – заявив Мішель. 

Вдень, 25 червня, у Люксембург прибули офіційні делегації з Києва та Брюсселя, повідомляє DW.

Українську делегацію із 13 осіб очолює віце-прем'єр Ольга Стефанишина. Від Євросоюзу у конференції беруть участь міністри всіх 27 країн, керує делегацією голова МЗС Бельгії Хаджа Лахбіб, яка головує в Раді ЄС. "Переговори, які ми розпочинаємо сьогодні, будуть суворими та трудомісткими. Ми впевнені у вашій здатності довести їх до успішного завершення, виявляючи рішучість та самовіддачу", - сказала вона, відкриваючи конференцію.

Після конференції, ймовірно, вже у липні, розпочнеться підготовчий процес до основної частини переговорів: скринінг. Це будуть двосторонні зустрічі, під час яких Україна представить рівень наближення свого законодавства до права ЄС щодо 35 переговорних глав.

Зазвичай цей процес триває щонайменше рік, але з Україною та Молдовою він може завершитися і раніше, повідомив високопосадовець ЄС на попередньому брифінгу в Брюсселі. Після скринінгу сторони розпочнуть перший блок переговорів.

Стефанишина заявила перед початком переговорів, що Україна планує повністю підготуватись до вступу до 2030 року.