В Україні ситуація з електроенергією покращиться вже у серпні

В Україні ситуація з електроенергією покращиться вже у серпні

В Україні наприкінці серпня відключення світла зменшиться до 4-6 годин на добу.

Про це повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко, інформує "Київ 24".

"Ремонти йдуть, відновлення йде. Я абсолютно впевнений, що вже в першій декаді серпня відчутно кращою стане ситуація. Восени буде взагалі, швидше за все, досить комфортно", - сказав він.

Харченко додав, що, безумовно, передбачити нові атаки рф на енергосектор складно, але загалом усе говорить про те, що ситуація покращиться.

"Приблизно останні 10 днів серпня. Я думаю, що обмеження будуть тривати 4-6 годин на добу, не більше", - додав він.

Нагадаємо, за даними "Укренерго" внаслідок семи останніх російських атак на об’єкти енергетики Україна втратила близько 9 гігават генеруючих потужностей. Це еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів упродовж трьох місяців. Або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

Також в "Укренерго" впевнені, що Україні не вдасться до зими повністю відновити електромережу. Однак паралельно із відновленням важливо будувати по країні нові, менші та децентралізовані генерувальні станції, адже постійно відновлювати ті самі електростанції від повторних руйнувань з боку росії неможливо.

Президент Володимир Зеленський на конференції з відновлення України у Берліні заявив, що Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 гігавата газової маневреної генерації та ще 4 гігавати у найближчі роки.

Колишня заступниця міністра закордонних справ України, ексрадниця міністра енергетики України Лана Зеркаль, коментуючи заяву Зеленського, стверджує, що збудувати до 1 гігавата газової маневрової генерації у реальності неможливо.