Київ підштовхує союзників до "закриття неба" над заходом Україні, - ЗМІ

Київ підштовхує союзників до "закриття неба" над заходом Україні, - ЗМІ

Україна підштовхує своїх європейських союзників до встановлення забороненої для польотів зони на заході країни, розгортаючи системи протиповітряної оборони в сусідніх Польщі та Румунії.

Про це пише Kyiv Post з посиланням на AFP.

Київ хоче створити безпечний простір на заході України, де промисловість, енергетична інфраструктура та цивільне населення можуть бути захищені від масштабних руйнувань, спричинених російськими ударами в останні місяці.

Це прохання було відображено кількома українськими цивільними та військовими чиновниками, які говорили з AFP у Києві під час поїздки, організованої минулого тижня Французьким інститутом міжнародних відносин (IFRI) та місцевим аналітичним центром New Europe Center.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкрив дебати в травні, заявивши, що "немає жодних юридичних, безпекових або моральних аргументів, які стоять на шляху до того, щоб наші партнери збили російські ракети над територією України зі своєї території".

Президент Володимир Зеленський витратив місяці, домагаючись від своїх західних партнерів посилення протиповітряної оборони, але свіжі поставки лише зараз надходять.

"Ситуація в енергетичному секторі справді важка", — сказав високопоставлений український силовик на умовах анонімності, додавши, що він побоюється, що з наближенням зими ситуація погіршуватиметься.

Посадовець сказав, що "ведуться переговори" із західними союзниками щодо забороненої для польотів зони над західною Україною з використанням систем Patriot у Польщі чи Румунії, "але це не просте рішення".

Західні країни дуже обережно ставляться до будь-яких кроків, які можуть призвести до прямих зіткнень з російськими військами та втягнути їх у більш широку війну, що "робить цей процес повільним і тихим", сказав чиновник.

Це питання може бути обговорено на наступному саміті НАТО у Вашингтоні на початку липня, вважає віце-прем'єр-міністр України Ольга Стефанішина.

Нагадаємо, вища рада оборони Румунії на чолі з президентом Клаусом Йоханнісом вирішила подарувати Україні систему протиповітряної оборони Patriot. Водночас рада оборони країни виставила умову.