Здійснення контролю за розрахунками у сфері зовнішньоекономічної діяльності

Система валютного контролю є однією з важливих сфер державного регулювання в Україні, метою якої є захист економічних інтересів держави у сфері зовнішньоекономічних відносин. Валютний контроль є невід’ємним елементом фінансового і податкового контролю, повідомляє начальник ДПІ у м. Сєвєродонецьку Сергій Погорєлий.

Контроль за валютними операціями, який насамперед полягає в налагодженні постійно діючого контролю за діяльністю суб'єктів ЗЕД і виконанні ними вимог валютного законодавства, рухом валютних потоків та забезпеченням оперативного реагування на виявлені факти порушень, покладено на податкові органи.

У випадку встановлення фактів недотримання суб'єктами ЗЕД вимог валютного законодавства, зокрема порушення порядку та строків розрахунків за укладеними зовнішньоекономічними контрактами, порядку та строків декларування суб'єктами ЗЕД наявності валютних цінностей, що знаходяться за межами України, податкові органи оперативно вживають фінансових та спеціальних заходів впливу до порушників валютного законодавства.

Сергій Погорєлий зазначив, що на обліку в ДПІ у м. Сєвєродонецьку знаходяться 173 платників податків, які займалися зовнішньоекономічною діяльністю та 20 суб'єктів, які задекларували валютні цінності.  За результатами здійсненого контролю управлінням податкового аудиту ДПІ у м. Сєвєродонецьку з початку 2014 року стягнуто до бюджету 128,4 тис. грн. пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД.

 Упередження виникнення правопорушень у зовнішньоекономічній сфері та забезпечення повернення валютних цінностей в Україну у законодавчо встановлені терміни, зменшення обсягів простроченої дебіторської заборгованості від здійснених суб'єктами господарювання зовнішньоекономічних операцій, є основним акцентом у роботі податкових органів, а для суб'єкта ЗЕД відсутність у нього простроченої дебіторської заборгованості від здійснених операцій у зовнішньоекономічній сфері є критерієм сумлінності в частині дотримання ним вимог валютного законодавства, підкреслив Сергій Погорєлий.

Начальник ДПІ у м. Сєвєродонецьку С. С. Погорєлий