"Було боляче дивитися", - союзники США занепокоїні станом Байдена та не впевнені, що він проживе ще 4 роки

"Було боляче дивитися", - союзники США занепокоїні станом Байдена та не впевнені, що він проживе ще 4 роки

Дипломати та світові лідери, які готуються до саміту НАТО, що відбудеться наступного тижня, приватно висловлюють гостру стурбованість щодо віку, здоров’я та здатності президента Джо Байдена виграти президентські вибори 2024 року.

Про це пише Politico.

Зазначено, що офіційні особи в основному підтримують переобрання Байдена і побоюються, що повернення Дональда Трампа на посаду президента Сполучених Штатів завдасть шкоди альянсу та підірве військові зусилля в Україні.

Але водночас вони відреагували на нещодавні дебати Байдена з жахом і побоюванням, що кандидат може бути надто слабким, щоб перемогти Трампа та очолити глобальну наддержаву.

Видання поспілкувався з 20 людьми, які пов’язані з НАТО або майбутнім самітом альянсу протягом останнього місяця. Журналісти почули, що багато союзників уже мали тихі застереження щодо довіри Байдену задовго до дебатів. Тепер же він повинен переконати своїх колег, що він не тільки готовий до боротьби, але й подолає політичну кризу, щоб залишитися в ній.

"Не потрібно бути генієм, щоб побачити, що президент старий", - сказав один чиновник з європейської країни НАТО.

"Ми не впевнені, що навіть якщо він виграє, він зможе прожити ще чотири роки".

Інші пішли далі.

"Було боляче дивитися, будьмо чесними", - сказав про дебати представник ЄС.

"Ми всі хочемо, щоб у Байдена був другий термін, щоб знову не мати справу з Трампом, але це не дуже заспокоює".

Розмовляючи з Politico перед зміною уряду у Сполученому Королівстві в четвер, британський міністр висловився дуже відверто: "Чи можуть донори-демократи зібратися, будь ласка, і змусити Байдена піти у відставку, щоб у нас був певний шанс кандидата, який заслуговує довіри для виборців?"

Наголошується, що небагато європейських лідерів згадували про вік Байдена. Але Дональд Туск, центристський прем’єр-міністр Польщі, після дебатів висловив надзвичайну публічну тривогу, сказавши журналістам: "У них точно є проблема. Реакція була однозначною".

Марк Гітенштайн, посол США в ЄС і давній радник Байдена, сказав, що будь-яка увага до віку Байдена виникає через занепокоєння щодо виборів і його здатності отримати другий термін.

"Я ніколи не чув, щоб жоден лідер прямо чи опосередковано висловлював мені занепокоєння щодо свого віку", - сказав Гітенштайн в інтерв’ю.

Він додав,що вони всі стурбовані виборами, тому що вибори вже близько, і вони стурбовані деякими речами, які сказав Трамп".

Нагадаємо, що Байден озвучив причину, яка змусить його зняти свою кандидатуру з передвиборчих змагань.