Україна має намір провести саміт миру з росією до виборів у США, – Bloomberg

Україна має намір провести саміт миру з росією до виборів у США, – Bloomberg

Україна хоче скликати другу зустріч для досягнення справедливого мирного врегулювання в Україні до виборів у США у листопаді, цього разу за участю росії.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на свої джерела.

“Намагання організувати зустріч до виборів у США вказує на відчуття невідкладності з боку України, оскільки вона стикається з перспективою повернення Дональда Трампа в Білий дім. Ймовірний кандидат у президенти від Республіканської партії хвалився, що покладе край війні до інавгурації в січні, і виступав проти подальшої військової підтримки Києва з боку США”, – йдеться у повідомленні.

Видання зазначає, що такий план розробили після першого саміту, який відбувся у Швейцарії минулого місяця і включав представників понад 90 країн. росію тоді не запросили.

“Україна хотіла використати процес саміту як шлях до досягнення широкої згоди щодо низки ключових принципів, які ляжуть в основу справедливого миру, перш ніж розпочати взаємодію з росією. Швейцарський саміт був зосереджений на ядерній безпеці, продовольчій безпеці та поверненні викрадених дітей, і саме навколо цих питань можна було встановити початковий контакт з російськими офіційними особами”, – вважають у Bloomberg.

Також повідомляється, що деякі офіційні особи США не впевнені, що саміт з росією та Україною відбудеться.

Виступаючи у вівторок в Інституті Рейгана у Вашингтоні, президент України Володимир Зеленський закликав США допомогти в організації другого саміту, щоб зробити його “більш потужним і справді вирішальним”.

Своєю чергою, як пишуть російські змі, заступник глави МЗС країни-агресора Михайло Галузін вже заявив, що росія не братиме участі у другому Саміті миру та назвав "ультимативною" "формулу миру".

Нагадаємо, раніше глава Офісу Президента Андрій Єрмак повідомляв, що на наступний прогнозований саміт миру, який стосуватиметься шляху закінчення війни в Україні, можуть запросити представників росії.