ТСК вважає недостатньою роботу Луганської ОВА щодо переселенців

ТСК вважає недостатньою роботу Луганської ОВА щодо переселенців

Тимчасова спеціальна комісія захисту внутрішньо переміщених осіб визнала недостатньою роботу Луганської обласної військової адміністрації щодо задоволення потреб переселенців.

Відповідне рішення опублікували у телеграм-каналі ТСК.

У звіті розглянули питання виплат ВПО, місць їхнього тимчасово розміщення, надання гуманітарної та соціальної допомоги тощо.

У ТСК пояснили, що за 2023 рік касові видатки місцевих бюджетів Луганської області склали 2148,9 млн грн, що становить 41,2 % до затверджених бюджетних показників на рік.

“Водночас звіт про виконання місцевих бюджетів, зокрема, зведеного бюджету Луганської області за 2023 рік, свідчить, що на затверджені розписом видатки на державне управління було виконано майже на 80%. Виконання у 2023 році Обласної комплексної цільової програми підтримки ВПО на період до 2025 року становило лише 25% від запланованого, а фінансування заходів, спрямованих на підтримку ВПО у 2023 році з місцевих бюджетів області становило 89,1 млн грн або 4,1%”, – йдеться у документі.

Таким чином, вважає Комісія, “при майже повній тимчасовій окупації області та внутрішньому переміщенні майже усього населення Луганської області, бюджетні видатки на підтримку ВПО не є основним пріоритетом”.

Члени ТСК також обговорили питання необхідності компенсації за зруйноване житло на тимчасово окупованій території та можливості та перспективи виплат за відмову від вцілілого житла, що залишилось в окупації.

У результаті Комісія пропонує Луганській ОВА значно збільшити питому вагу видатків обласного бюджету та бюджетів територіальних громад на задоволення потреб ВПО, особливо щодо вирішення проблеми забезпечення житлом.

Також ТСК вирішила запропонувати Державній аудиторській службі провести державний фінансовий аудит бюджету Луганської області та бюджетів Лисичанської, Сєверодонецької, Попаснянської, Рубіжанської та Старобільської територіальних громад за період з 01 січня 2022 року по 31 травня 2024 року.

З повним текстом документа можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше ТСК дійшла висновку, що обласні військові адміністрації, які мають окуповані території, зобов’язані організувати збір, оцінку та узагальнення інформації про зруйноване та пошкоджене житло та орієнтовні розміри завданих збитків.