У Міноборони поки не знають, як штрафувати військовозобов'язаних українців за кордоном

У Міноборони поки не знають, як штрафувати військовозобов'язаних українців за кордоном

У Міноборони кажуть, що оштрафувати військовозобов'язаних українців за кордоном, які не оновили дані у встановлений термін до 16 липня, буде важко.

Про це заявила заступниця Міністра оборони України Катерина Черногоренко в інтерв’ю YouTube-каналу єПитання.

"На жаль, немає однозначного інструменту, яким чином це (накладання штрафів, - ред.) реалізувати. Тому що створюється постанова про адміністративне правопорушення, постанову має прийняти людина, вона має сплатити штраф тощо..." - сказала вона.

За словами Черногоренко, якщо військовозобов'язані за кордоном зберігають зв'язок з Україною, тому мають виконувати свої конституційні обов'язки. "Так і працює справедливість", - додала вона.

"Тут не може бути якогось виокремлення. Все так само - адміністративна відповідальність. Просто державі буде трошки складніше реалізувати це. З огляду на те, що люди вимушені були залишити свою державу", - сказала Черногоренко.

Нагадаємо, сьогодні, 16 липня, спливає двомісячний термін, який надається законом військовозобов'язаним на оновлення даних. Це можна було зробити у застосунку Резерв+, у ЦНАПі, а також у ТЦК.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №10379 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Згідно з цим законом штрафи за порушення правил військового обліку будуть збільшені і складатимуть від 3 тис. 400 грн до  до 59 тис. 500 грн.