Голова голова Верховного Суду назвав найпоширеніший злочин серед українських військових

Голова голова Верховного Суду назвав найпоширеніший злочин серед українських військових

Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко повідомив, що самовільне залишення військової частини (СЗЧ) є найпоширенішим злочином серед українських військових.

Він додав, що упродовж минулого року в Україні за самовільне залишення військової частини (СЗЧ) засудили 1577 військовослужбовців, з них 30 жінок, повідомляє ZN.UA.

Кравченко заявив, що за статистикою Державної судової адміністрації на СЗЧ приходиться 61% усіх злочинів у війську. Загалом же у 2023 році засудили 2585 військових, що значно більше, ніж роком до того, коли таких випадків було 1490.

"Йдеться про вироки, які вже набули законної сили", — зазначив Кравченко.

Він також заявив, що минулого року за втрату майна засудили 37 військовослужбовців, а за дезертирство — 113. За ухилення від служби через завдання собі каліцтва засудили 32 військових, додав голова Верховного Суду.

Нагадаємо, у березні ЗМІ повідомляли, що з початку 2024 року правоохоронці відкрили 4690 справ через СЗЧ. Кількість таких справ постійно зростає, а протягом всього 2022 року їх було лише шість тисяч.

Також нагадаємо, що наприкінці 2022 року Верховна Рада ухвалила закон №8271 про посилення відповідальності військових був ухвалений наприкінці 2022 року. Президент Володимир Зеленський його підписав, хоча його просили ветувати документ. Петиція набрала понад 25 тис. голосів

У цьому законі за непокору передбачається від 3 до 10 років, невиконання наказу – від 3 до 7 років, погроза або насильство щодо начальника – від 5 до 10 років, самовільне залишення частини або місця служби – від 5 до 10 років, дезертирство – від 5 до 12 років тюрми, самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю – від 5 до 10 років тюрми.