Єврокомісія обіцяє надати $50 млрд для підтримки України "дуже скоро"

Єврокомісія обіцяє надати $50 млрд для підтримки України "дуже скоро"

Єврокомісія планує внести пропозицію щодо пакету кредитів у розмірі $50 млрд для підтримки України "дуже скоро", щоб завершити законодавчу роботу до кінця року.

Про це заявив єврокомісар з економіки Паоло Джентілоні, пише Bloomberg.

Також він додав, що наступного тижня у Ріо-де-Жанейро керівники фінансів і центральних банків G7 обговорять план допомоги Україні, заснований на прибутках від заморожених російських активів.

"Початковий момент цього процесу дуже нагальний", — сказав Джентілоні перед зустріччю міністрів фінансів Європейського Союзу в Брюсселі. "Це причина, чому, а також через зустріч G7 наступного тижня, комісія інтенсивно працює над тим, щоб пропозиція була представлена ​​якнайшвидше, тобто дуже скоро".

ЄС шукає способи обійти опозицію щодо підтримки України з боку Угорщини, найбільш проросійської країни ЄС, яка наразі головує в блоці. Будапешт став на заваді мільярдам євро терміново необхідної військової допомоги для Києва.

Нагадаємо, у травні стало відомо, що міністри фінансів G7 підтримали ідею надання кредиту Україні під гарантії прибутків від заморожених російських активів. Таким чином вдасться забезпечити фінансування Києва після 2024 року.

Дискусії міністрів базувалися на пропозиції США щодо надання Україні кредиту в розмірі близько 50 мільярдів доларів. Його погасять коштом прибутків від активів російського центрального банку на суму близько 190 мільярдів євро.