Новообраний Європарламент вирішив підтримувати Україну у війні з рф до перемоги

Новообраний Європарламент вирішив підтримувати Україну у війні з рф до перемоги

Новообраний Європарламент підтвердив свою думку про те, що ЄС має продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки потрібно до перемоги.

Таку резолюцію ухвалили євродепутати 495 голосами "за", 137 "проти", 47 "утрималися", повідомляється на сайті Європарламенту.

"Резолюція, яка викладає першу офіційну позицію новообраного Європарламенту щодо агресивної війни росії проти України, підтверджує незмінну підтримку євродепутатами незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Вона закликає ЄС зберегти та розширити свою політику санкцій проти росії та Білорусі, відстежувати та переглядати її ефективність і вплив, а також систематично вирішувати проблему обходу санкцій компаніями, що базуються в ЄС, третіми сторонами та третіми країнами", - наголошується у повідомленні.

Також депутати Європарламенту вітають нещодавні зусилля ЄС спрямувати доходи від заморожених російських активів на підтримку українських військових зусиль. Вони також хочуть "надійного правового режиму для конфіскації російських державних активів, заморожених ЄС".

Парламент також вітає результати останнього саміту НАТО та підтверджує свою позицію, що "Україна перебуває на незворотньому шляху до членства в НАТО".

"Депутати Європарламенту закликають ЄС і країни-члени збільшити військову підтримку України стільки, скільки це необхідно, і в будь-якій формі. Вони також закликають Європейську комісію запропонувати довгострокову фінансову допомогу для відновлення України, ґрунтуючись на досвіді нещодавно створеного механізму в Україні", - зазначається у резолюції.

Крім того, парламент засудив "варварський ракетний удар" росії по дитячій лікарні Охмадит у Києві та нещодавній візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до російської федерації, який не представляє ЄС. Орбан грубо порушив договори та спільну зовнішню політику ЄС.

У тексті йдеться, що Угорщина має понести відповідальність за ці дії.

"Враховуючи, що після так званої "миротворчої місії" угорського прем’єр-міністра негайно послідувала атака на дитячу лікарню, резолюція також говорить, що це свідчить про "неактуальність" нібито мирних зусиль Орбана", - зазначає Європарламент.

Нагадаємо, агенція Reuters повідомила, що бюджет Німеччини на 2025 рік "буде менш щедрим для України", оскільки уряд ФРН скоротить військову допомогу країні до 4 млрд євро з приблизно 8 млрд євро у 2024 році.