Велика Британія прокредитує виробництво зброї для України: гроші доведеться віддавати через 15 років

Велика Британія прокредитує виробництво зброї для України: гроші доведеться віддавати через 15 років

Україна і Велика Британія підписали угоду про офіційну кредитну підтримку в розвитку українських оборонних спроможностей.

Про це повідомляє Офіс президента.

Документ дасть змогу започаткувати українсько-британські проєкти у цій сфері. Ідеться, зокрема, про постачання й налагодження ремонту та часткового виробництва систем протиповітряної оборони, бронетехніки, боєприпасів.

"Угода передбачає, що британські постачальники зможуть укласти кредитні договори та контракти з Україною на 2 млрд фунтів стерлінгів. Ця сума неостаточна й може бути збільшена в майбутньому", - зазначається у повідомленні.

Завдяки цьому до 2026 року Сили оборони України, зокрема, вдасться забезпечити системами протиповітряної оборони та засобами радіолокації та ураження, отримати технології та освоїти часткове виробництво стволів, запасних частин і компонентів до артилерійських установок, бронетехніки західного зразка.

"Через необхідність швидкого розвитку спроможностей і високу вартість оборонних проєктів Україна не може їх зараз профінансувати зі свого державного бюджету. Термін погашення кредиту – 15 років", - йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, Велика Британія не могла б воювати з росією більше двох місяців, визнав заступник начальника штабу оборони генерал-лейтенант сер Роб Магован.