Москва пропонує росіянам додаткові $22 тис. за участь у війні в Україні, - Bloomberg

Москва пропонує росіянам $22 тис. за участь у війні в Україні, - Bloomberg

Влада Москви запропонувала виплачувати величезну нову надбавку у розмірі $22 тис. новобранцям, які бажають приєднатися до війни росії в Україні.

Про це пише Bloomberg, зазначаючи, що рф таким чином хоче знайти достатню кількість людей, які замінять військових, убитих і поранених на полі бою.

Указ, виданий у вівторок мером Москви Сергієм Собяніним, передбачена виплата 1,9 мільйона рублів ($22 тис.) добровольцям, які підпишуть військові контракти. Це на додаток до 600 тис. рублів, які щомісяця виплачує міська влада як доплату до заробітної плати та премій, запропонованих міністерством оборони росії.

"Загалом, згідно з указом, ті, хто піде на війну, можуть заробити в перший рік аж 5,2 мільйона рублів, якщо вони виживуть. Середньомісячна зарплата в столиці рф минулого року склала близько 139 тисяч рублів, свідчать дані Росстату", - пише видання.

Bloomberg зазначає, що ця пропозиція ставить Москву в лідери прискореної гонки росту заробітної плати серед російських регіонів, які прагнуть знайти новобранців для армії на тлі величезних втрат у війні в Україні, яка триває третій рік.

Оскільки Кремль прагне уникнути повторення непопулярної мобілізації 300 тис. резервістів у вересні 2022 року, чиновники покладаються на грошові стимули, щоб досягти мети залучити 250 тис. солдат цього року.

За оцінками Заходу, з початку вторгнення в лютому 2022 року російські втрати досягли 500 тис. осіб. Міністерство оборони Великої Британії заявило, що лише за останні два місяці росія могла втратити 70 тис. убитими або пораненими, назвавши це найбільшими щоденними втратами з початку війни.

Нагадаємо, за словами начальника служби зв'язків із громадськістю Командування Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, у 2024 році мобілізовані громадяни, які проходять військовий вишкіл, отримують мінімальну заробітну плату - 20 тис. грн. Після цього ці військовослужбовці можуть отримувати від 20 до 120 тисяч гривень на місяць залежно від обов'язків і місця служби.

Також є додаткове грошове винагородження, яке коливається від 30 тис. грн до 100 тис. грн, наприклад, за розмінування або за виконання спецзавдань.

Київ виплачує додаткові 30 тис. грн киянам, мобілізованим після 1 грудня 2023 року, низка міст також встановила додаткові разові виплати мобілізованим і контрактникам.