“Швидше. Вище. Сильніше” — російська кампанія проти Олімпійських ігор-2024

“Швидше. Вище. Сильніше” — російська кампанія проти Олімпійських ігор-2024

Вже цієї п’ятниці, 26 липня, у Парижі відбудуться Олімпійські ігри-2024. Змагання триватимуть до 11 серпня. Всього розіграють 329 комплектів медалей у 32 видах спорту. А що ж росія, яка завжди позиціювала себе “королевою спорту”? Країну-агресорку відсторонили від Олімпіади! У Парижі її спортсмени зможуть виступити лише під нейтральним прапором. Тож росія не стала вигадувати щось нове та взялася за старе – дезінформацію. Цього разу масштабно: під прицілом опинилися Франція і, звісно, Україна. Подробиці — у матеріалі “Сєвєродонецьк онлайн”.

Що пишуть у світі

“росія активізувала кампанію дезінформації в інтернеті, спрямовану проти Франції та майбутніх Олімпійських ігор у Парижі” - пише видання The New York Times із посиланням на звіт корпорації Microsoft.

Сталося це після того, як Міжнародний олімпійський комітет заборонив російським спортсменам брати участь у літніх Олімпійських іграх під своїм прапором.
Як зазначили у Microsoft, роспропаганда створила документальний фільм, фейкові новинні сайти та імітувала повідомлення від нібито французьких та американських спецслужб, поширюючи фейкові застереження щодо відвідання Олімпіади.

Також у Microsoft наголошують: “Поширюють дезінформацію групи Storm-1679 і Storm - 1099. Улітку 2023 року вони випустили документальний фільм про МОК “Падіння Олімпіади” - пародію на бойовик 2013 року “Падіння Олімпу”. Її творці за допомогою нейромережі згенерували за допомогою ШІ голос актора Тома Круза та наклали логотип Netflix. МОК домігся того, що відео було видалено з Ютубу”. На додаток у лютому 2024 року в мережі з’явилося відео з нібито попередженням від ЦРУ про терористичні атаки під час Олімпіади.Тоді спецслужби заявили, що це фейк. Microsoft заявляє, що воно було створене угрупованнями, пов’язаними з росією.

Зазначимо, що за оцінкою Microsoft, Storm-1679 випускає від трьох до восьми фейкових відео на тиждень англійською та французькою мовами, нібито створених BBC, Al Jazeera та іншими мовниками.

“Попри те, що операція спрямована проти Олімпіади, вона використовує різні методи поширення дезінформації, які можуть бути застосовані під час виборів у Європі та США”, - йдеться у звіті корпорації Microsoft.

Тож, за традицією, якщо росія не може заподіяти шкоди фізично - атакує дезінформацією.

А росія “Проти!”

Видання “Укрінформ” пояснює російську кампанію проти Олімпіади так:“ В Європі мало хто серйозно сприймає офіційну російську пропаганду. Тож фейкороби йдуть в обхід – поширюють свої наративи під виглядом публікацій у західних ЗМІ або організаціях. На Заході цю операцію прозвали “Двійником” – росіяни копіюють справжні вебсайти, крадуть символіку медіа та брендів і за допомогою них штампують фейковий контент.
Нещодавно ворожі акаунти поєднали у репортажах дискредитацію Олімпіади-2024 та Макрона особисто. Так, у “відео BBC” посилаються на розслідувачів Bellingcat, що Макрон може подати у відставку за тиждень до Олімпіади. Не лише через поразку на виборах, але й неготовність до проведення ігор та загрози терактів під час них. В іншій підробці вже використали лого Посольства США у Франції – там нібито порадили своїм громадянам під час Олімпіади переміщуватися по Парижу групами не менше пʼяти осіб, носити індивідуальні засоби самооборони та мати контакт близької людини, до якої можна звернутися в разі госпіталізації або смерті.

Скриншоти підроблених відео про Олімпіаду-2024

В обох відео лого організацій запозичили з їхніх офіційних сторінок, а фото чи відео взяли з відкритих джерел, опублікованих раніше. Щобільше, навіть Еліоту Гіґґінсу, керівнику Bellingcat, довелося спростовувати “репортаж BBC” у своєму твіттері.
На сторінці Посольства США у Франції немає рекомендацій ходити групами не менше пʼяти людей, мати засоби захисту чи контакти близької людини. Натомість там розміщена загальна інформація щодо Олімпіади. На сайті вказані поради для громадян, зокрема, остерігатися кишенькових злодіїв, не залишати свої речі без нагляду, носити з собою копію паспорта, контакти посольства тощо. Загалом це не виходить за рамки стандартних порад для туристів у будь-якій країні”.

Чим це загрожує Україні

В умовах вже третього року повномасштабного вторгнення інформатаки проти наших стратегічних партнерів – це пряма загроза Україні. Частина фейків спрямовані на дестабілізацію західних суспільств. Як наслідок — спостерігається зниження підтримки України на міжнародній політичній арені.
За даними проєкту Кільського інституту Ukraine Support Tracker, станом на кінець квітня 2024 Франція зобов’язалась надати військову, економічну, гуманітарну допомогу на суму $7,3 млрд, з яких вже фактично передала $4,13 млрд. Це означає, що наразі Франція не є лідером у допомозі України. 

Проте останнім часом Франція все частіше проявляє ініціативу: відправляє військових інструкторів в Україну, дає згоду на навчання українських пілотів та не реагує на погрози кремля. Важливо зазначити, що президент Франції – це плюс один проукраїнський голос всередині ЄС та НАТО, і країна-загарбниця це чудово розуміє.

Її мета — якнайбільше проросійських депутатів у французькому парламенті, а в інфопросторі – російських фейків. Як результат — послаблення позиції України в Європі.

Тим часом на росії

  

"Люди не зрозуміють. У країні й так не найлегший період, щоб ще й викидати гроші за трансляції від МОК і показувати їх по центральних каналам. Напевно, саме тому у нас відмовилися від трансляцій. Не той випадок і не той час. Кому треба, все одно знайдуть трансляції в інтернеті", - представниця російської Держдуми Світлана Журова.

Так у росії пояснили, чому не показуватимуть Олімпіаду-2024 у Парижі. Це станеться вперше за 40 років. Попередній раз СРСР бойкотував ігри 1984 року в Лос-Анджелесі.
Зазначимо, що МОК допустив російських та білоруських представників до відбору лише в індивідуальних видах спорту під нейтральним прапором. До того ж атлети, які публічно підтримали війну в Україні або пов'язані з силовими структурами, не зможуть набути нейтрального статусу.

Україна на Олімпіаді. Що відомо

На Олімпійських іграх-2024 у Парижі Україну представлятимуть 140 спортсменів та спортсменок. Про це повідомив президент НОК України Вадим Гутцайт.

"Загалом на сьогодні ми маємо 124 ліцензії. Це 140 спортсменів і спортсменок, які будуть брати участь в Олімпійських іграх. Вже закінчили ми наш відбір на Олімпійські ігри, Україна остаточно має 124 ліцензії", — доповів Гутцайт.

Цьогоріч в України буде найменше представництво у своїй історії Олімпійських ігор. До цього найнижчий показник був у Токіо у 2021 році — у змаганнях взяли участь 155 наших спортсменів.
Зазначається, Україна 8 липня вже подала заявку до Міжнародного олімпійського комітету (МОК) про командний склад.
Президент НОК зазначив, що Україна буде представлена на Олімпіаді практично в усіх видах спорту, крім ігрових. Водночас він окремо наголосив на збірній з футболу: вона вперше за час незалежності України виступить на Олімпійських іграх.
Також Міжнародний олімпійський комітет вже оприлюднив список російських спортсменів, які виступатимуть на Олімпійських іграх-2024. Допуск отримали 15 спортсменів у різних видах спорту. Про це йдеться на офіційному сайті ОІ. Раніше Національний олімпійський комітет звернувся до МОК щодо допуску росіян на Олімпійські ігри.