Третина українців живе на межі виживання: грошей вистачає тільки на їжу

Третина українців живуть на межі виживання: грошей вистачає тільки на їжу

Третина українців витрачає більшу частину свого доходу на продукти харчування, а самі доходи в більшості коливаються від менш як 8 тис. грн до 18 тис. грн.

Про це йдеться в опитуванні ZN.UA і Центру Разумкова.

У відповідь на запитання "Яким є середньомісячний рівень доходів вашої сім'ї?" 29,5% респондентів обрали варіант "До 8 тис. грн", 36,3% — "Від 8 до 18 тис. грн", 16% — "Від 18 до 30 тис. грн" і лише 5,4% щомісяця отримують більш як 30 тис. грн.

Пріоритетність видатків на межі виживання: продукти харчування (4,1 бала), ЖКП (3,6 бала), охорона здоров'я (2,4 бала), одяг і взуття (2,2 бала), транспорт і зв'язок (по 2 бали), предмети домашнього вжитку (1,9 бала), інші товари та послуги (1,3 бала), харчування поза домом, алкоголь із тютюновими виробами й освіта (по 1,2 бала), відпочинок і розваги (1,1 бала).

У відповідь на запитання "Яке із тверджень найточніше відповідає фінансовому стану вашої сім'ї?більш як 48% обрали варіант "Вистачає на їжу і одяг, але для купівлі чогось дорожчого (наприклад, побутової техніки) доводиться відкладати". Трохи більше 32% відповіли, що "На їжу вистачає, але купувати одяг уже важко", 9% обрали "Нам не вистачає грошей навіть на їжу", 7,4% зазначили, що їм "Вистачає на все, заощаджень вимагають лише дуже дорогі покупки (наприклад, авто)". Лише трохи більше 1% вказали, що сім'я може собі дозволити все, що забажає.

У країнах Євросоюзу розподіл видатків домогосподарств відрізняється. На першому місці зі значним відривом там ЖКП — до чверті всіх витрат, потім їжа (близько 13%) і транспорт (12,5%), далі йдуть різні товари і послуги, розваги/культура, їжа поза домом і готелі (кожна з категорій на рівні 10%), лише потім одяг і взуття, здоров'я, зв'язок (причому жодна зі статей не набирає навіть 5%).

Нагадаємо, 18 липня уряд схвалив законопроєкт зі змінами до держбюджету та Податкового кодексу з метою збільшити видатки цьогорічного кошторису на 500 млрд грн. Одне із запропонованих урядом джерел додаткового фінансування — підвищення податків, що має принести бюджету тільки до кінця цього року 125 млрд грн.

В оновленій пропозиції уряду йдеться про суттєве розширення бази оподаткування військовим збором та підвищення його ставки, зокрема з 1,5 до 5% для фізосіб.

Крім того, пропонується: 

  • запровадити військовий збір для юридичних осіб (зокрема тих, які перебувають на основній та спрощеній системах оподаткування) у розмірі 1% від доходу;
  • запровадити військовий збір для ФОПів першої, другої та четвертої груп у розмірі 5% від двох мінімальних зарплат на місяць (сумарно – 800 грн на місяць);
  • запровадити військовий збір для ФОПів третьої групи у розмірі 1% від доходу (сумарно такі ФОПи сплачуватимуть 6% від доходу: 5% – єдиний податок, 1% – військовий збір).