Президент Чехії впевнений, що без росії та Китаю миру в Україні не буде

Президент Чехії впевнений, що без росії та Китаю миру в Україні не буде

Президент Чехії Петро Павел вважає, що без росії та Китаю за столом не вдасться досягти будь-яких мирних переговорів щодо війни в Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю ČTK.

За його словами, Китай повинен взяти на себе більше відповідальності за мирне облаштування світу на основі правил, а не на основі того, у кого більша армія чи економічна потужність.

Павло повторив, що очікує певного зсуву у війні в Україні наприкінці цього року, можливо, на початку наступного. За його словами, це визначатиметься тим, що цей рік приніс велику кількість важливих виборів у важливих країнах, зокрема ще будуть президентські вибори в США. Також чинником він вважає втому від війни, яка відбивається на обох воюючих сторонах.

У середині липня президент України Володимир Зеленський розповів про плани чергового мирного саміту і вперше заявив, що на зустрічі повинні бути присутні й російські офіційні особи. "Якщо це ймовірно, ми побачимо, що принесуть наступні місяці. Але це потрібно і бажано в будь-якому випадку", – сказав Павло.

Однак, за його словами, переговори не мали б сенсу, якби росія підходила до них так, як це робила досі, коли, по суті, висувала умови капітуляції. "Але без росії і Китаю за столом мирних переговорів справді не буде", - зазначив він.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що дипломатія може допомогти Україні закінчити війну з рф. На думку Зеленського, світ повинен буде чинити тиск на росію, щоб переконати її сісти за стіл і розглянути можливість припинення війни.

Раніше Зеленський заявляв, що наступний мирний саміт може відбутися у листопаді за участю представників рф.