Більшість мігрантів з України не змогли адаптуватися за кордоном і хочуть повернутися, - опитування

Більшість мігрантів з України не змогли адаптуватися за кордоном і хочуть повернутися, - опитування

64% мігрантів з України (зокрема й ті, що виїхали з країни через війну) не адаптувалися до життя за кордоном і мають намір повернутися додому, але не можуть визначитись із термінами.

Про це свідчать опубліковані 29 липня результати дослідження міграційних настроїв українців в Україні та за кордоном, проведеного компанією Gradus Research.

Фактор адаптації суттєво впливає на намір повернутися назад до України, про який зазначили 55% респондентів. І найбільше прагнуть повернутися ті мігранти, які працюють віддалено на українські компанії (70%) або є тимчасово непрацевлаштованими (68%).

Опосередковано впливає на адаптацію і пережитий досвід агресивної поведінки з боку резидентів країн тимчасового перебування: близько чверті опитаних (23%) зазначили, що стикалися з її проявами.

Але з усім тим, 60% опитаних відчувають особисту безпеку за кордоном, і дещо більше (65%) є спокійними за безпеку своїх дітей, і для них це стає вагомим стримуючим фактором до повернення.

Що стосується очікуваних термінів зворотної міграції, то переважна більшість респондентів (62%) не готова назвати точні дати.

Відповідно, кажуть дослідники, відчуття безпеки за себе чи за свою дитину є одним із ключових чинників, що стримують від повернення в Україну.

"Невизначеність лежить в характері війни, тож очікувано, шо і українці в Україні, і українські мігранти не можуть будувати чітких планів щодо можливої релокації за кордон чи повернення на Батьківщину. Але важливо, що поруч з безпековими і економічними факторами, посилюється і чинник “перспектив”: бажання мати чітку картину майбутнього для своїх дітей все більше диктує їхні міграційні наміри. І на це варто звертати увагу і бізнесу при побудові своїх комунікацій, і державі", — коментує Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця і директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Гарантоване стабільне працевлаштування — головний push-фактор до повернення для 41% респондентів.

Для 36% опитаних українських мігрантів важливою є наявність фінансової допомоги в Україні на час повернення, а для 33% — можливість отримання чи облаштування житла в безпечних регіонах України. Близько чверті респондентів (27%) натомість готові емігрувати назад у разі посилення протиповітряної оборони України.

Довідка: Опитування проведене дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку/онлайн-платформі Gradus. Вибірка відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіоном, за виключенням тимчасово окупованих територій та територій ведення активних бойових дій. Період проведення поля: 17-22 травня 2024 року. Розмір вибірки: 656 респондентів.