Україна зможе використовувати у бою тільки близько 10 винищувачів F-16, — NYT

Україна зможе використовувати у бою тільки близько 10 винищувачів F-16,  —  NYT

Україна хоче розгорнути свої перші літаки F-16 цього літа, сподіваючись протистояти домінуванню росії в повітрі. Але посилені російські бомбардування авіабаз ускладнюють зусилля. Крім того, Україні вистачає підготованого персоналу, тому вона зможе використовувати не більш як на десяток цих винищувачів.

Про це пише The New York Times.

росія насичує небо над Україною розвідувальними дронами, використовуючи прогалини в системах протиповітряної оборони, щоб завдавати все більш витончених атак на українські позиції. Домінування рф у повітрі на ділянках фронту дозволило їй щодня бомбардувати українські позиції сотнями потужних керованих бомб, допомагаючи своїм наземним силам досягати повільних успіхів.

Стратегія України полягала в тому, щоб протистояти росії у повітряній війні за допомогою довгоочікуваних винищувачів F-16 із Заходу, які вона може розгорнути вже цього літа.

Але напади на українські авіабази підкреслюють рішучість росії обмежити вплив літаків ще до того, як вони вступлять у бій. 

Україна сподівається, що F-16, які оснащені потужними системами радіоелектронної боротьби та низкою іншої зброї, можна буде використовувати в координації з іншою західною зброєю, як-от системи протиповітряної оборони Patriot, щоб розширити територію, яка вважається надто небезпечною для польотів російських пілотів. Українці також сподіваються, що реактивні літаки додадуть ще один рівень захисту для українських міст і критичної інфраструктури від невпинних ракетних атак і атак безпілотників.

Але нестача підготовлених пілотів і обмежена кількість реактивних літаків стримають негайний вплив, кажуть експерти з якими поговорив NYT.

"росія мала багато часу, щоб зміцнити свою оборону, особливо вздовж прифронтових районів", — сказав Хантер Столл, аналітик із питань оборони дослідницької організації RAND. "F-16 та їхні пілоти зіткнуться з жорстким опором російської протиповітряної оборони як на землі, так і в небі".

Україна каже, що вона "перебуває в процесі" доставки перших F-16 в країну, приблизно через два з половиною роки після того, як вона вперше звернулася до Заходу по ці літаки. 

NYT зазначає, що прибуття літаків — точна кількість яких не була оприлюднена — відбувається в момент глибокої невизначеності у війні. Російські війська ведуть шалені напади по всьому фронту, українська енергетична мережа понівечена роками невпинного бомбардування, а президентські вибори в Сполучених Штатах можуть змінити форму майбутньої військової допомоги.

"Окрім російських атак на українські аеродроми, Україну також стримуватиме невелика кількість підготовлених пілотів, вважають українські та американські військові. За словами офіційних осіб США, цього року очікується, що близько 20 льотчиків у різних напрямках навчання США, Голландії та Данії будуть готові", - йдеться у статті.

При цьому, пише NYT, авіаційні командири кажуть, що зазвичай виділяють не менше двох пілотів на літак — для відпочинку екіпажу, навчання та інших справ.

"Тож це дозволить Україні літати на бойові завдання цього року лише близько 10 F-16", - зазначає видання.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що Україна потребує 128 винищувачів F-16, щоб протистояти росії.