Литва підтвердила, що перша партія винищувачів F-16 вже в Україні

Литва підтвердила, що перша партія винищувачів F-16 вже в Україні

Україна вже отримала першу партію винищувачів F-16, але їхня кількість не розголошується.

Про це повідомив у соцмережі Х міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

"F-16 в Україні. Ще одна неможлива річ виявилася цілком можливою", - написав він, не зазначивши, скільки літаків отримала Україна наразі.

Reuters також пише, що F-16 вже в Україні, посилаючись на офіційного представника США.

Цю інформацію Associated Press підтвердив український депутат, говорячи про "невелику кількість винищувачів F-16". А також двоє чиновників, які говорили на умовах анонімності, оскільки їм не дозволялося говорити на цю тему публічно.

Видання нагадує, що Україна протягом кількох місяців наполягала на передачі F-16, заявляючи, що вони вкрай необхідні для відсічі ракет, які росія випускає проти неї. F-16 спеціалізується на придушенні протиповітряної оборони противника. Захід нерішуче перейшов до надання літаків після попередніх побоювань, що озброєння України передовою зброєю призведе до подальшої ескалації війни з росією.

США також навчають українських пілотів керувати цим літаком і вже підготували першу групу пілотів для його експлуатації.

Українська сторона ще не коментувала прибуття винищувачів.

Нагадаємо, за інформацією The New York Times, Україні не вистачає підготованого персоналу, тому вона зможе використовувати не більш як десяток винищувачів F-16.