Відбудова "Охматдиту": переможцем обрали фірму з високими розцінками

Відбудова "Охматдиту": переможцем обрали фірму, яка запропонувала високі розцінки

БО "Благодійний фонд "Охматдит" обрав ТОВ "Буд-технолоджі" переможцем тендеру на ремонт корпусу лікарні, який зазнав пошкоджень від ракетного обстрілу у липні.

Про це повідомив НДСТ "Охматдит" 31 липня. Але "Наші гроші" з'ясували, що з 14 учасників конкурсу це була третя за дороговизною пропозиція розміром 307 млн грн (тут і далі без ПДВ).

"Десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн грн. Однак з жодним з них замовник перемовин не вів, ніяк не пояснюючи своє рішення", - пише видання.

Видання проаналізувало, що з десяти дешевших пропозицій щонайменше сім містили повністю заповнені комерційні пропозиції з вказанням цін за різні види робіт.

"Охматдит" у своєму дописі акцентував увагу, що "проведений конкурсний відбір не є тендером в розумінні Закону України "Про публічні закупівлі", а є приватним конкурсом, організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами".

"Однак ніякого пояснення ігноруванню дешевших пропозицій "Охматдит" не надав.

Довідка: Керівником благодійного фонду “Охматдит-Здорове дитинство” є Євген Вембер, головбухом – Світлана Розборська.

За даними "Наших грошей" від учасників конкурсу, у фінал були відібрані фірми:

  • "ДАК" (310 млн грн) з групи "Альтіс" Олександра Глімбовського;
  • "Буд-технолоджі" (307 млн грн) з групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка;
  • "Мега профіт груп" (220 млн грн) Олексія Ломакіна (менеджер "KMZ Industries") і Юлії Кузьменко.

"Робоча група замовника провела з цими фірмами онлайн-зустрічі. "Мега профіт груп" отримала відмову через невідомі підозри щодо її податкових документів. "ДАК" відмели через скандальну репутацію Глімбовського. У липні Глімбовський був затриманий по справі НАБУ щодо корупції у виконанні його зятя Романа Насірова, коли той керував податковою у 2015-2016 роках. Замовник довірив фірмі "Столична правова фундація" провести "юридичний аналіз переможця з приводу доброчесності" і зрештою обрав "Буд-технолоджі" підрядником", - йдеться у статті.

"Наші гроші" зауважують, що при цьому замовник з невідомих причин проігнорував наступні проблеми у пропозиції переможця: наприклад, "Буд-технолоджі" вказала лише оренду такої будівельної техніки: автокран "Камаз", MAN з маніпулятором та Екскаватор JCB.

"Жоден з цих механізмів не може бути використаний для монтажу фасадів вище другого поверху. Також фірма не завантажила жодних даних про обладнання для монтажу плитки", - зазначає видання.

Також у статті наголошується, що найбільші статті видатків переможця припали на ремонт фасадних композитних панелей "Reynaers" (великі темного кольору на фото корпусу) та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями. Кожна з цих позицій у "Буд-технолоджі" коштує понад 100 мільйонів гривень. При цьому ціна цих робіт порівняно з дешевшими учасниками конкурсу завищена вдвічі.

"Благодійний фонд "Охматдиту", який назбирав кількасот мільйонів гривень від бізнесу та українців на відновлення корпусу лікарні, обрав підрядником одну з найдорожчих фірм, що подали свої пропозиції. Десяток фірм пропонував нижчі ціни, виконувати роботи навіть без авансу, щоб ніхто не переживав за те що підрядник зникне, обіцяли працювати в дві зміни для якнайшвидшого ремонту ще до холодів. Але замовник абсолютно мовчки і без пояснень їх проігнорував. Та обрав якнайдорожчу пропозицію запорожців, які раніше крутили політику з Самопоміччю Садового, отримували землю під забудову біля Львова, але на останніх місцевих виборах вже пішли під прапорами "Слуги народу", - зазначив головред "Наших грошей" Юрій Ніколов.

Нагадаємо, у понеділок, 8 липня, росія випустила ракету Х-101 по Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит", повністю зруйнований один корпус і сильно пошкоджений головний.