F-16 в Україні: скільки винищувачів прибуло в країну та скільки Київ отримає ще літаків до кінця року

F-16 в Україні: скільки винищувачів прибуло в країну та скільки Київ отримає ще літаків до кінця року

У середу, 31 липня, в Україну прибули перші десять сучасних винищувачів F-16.

Про це пише The Economist.

Згідно з інформацією видання, до кінця року Київ має отримати ще 20 літаків.

Інші ж прибуватимуть партіями, проте вже протягом 2025 року.

Колишній командувач американськими силами в Європі Бен Ходжес повідомив, що розчарування щодо кількості часу на доставку літаків в Україну є великим.

Однією з причин затримки стало "жалюгідна" відсутність навчальних місць для українських пілотів — "політичне рішення адміністрації".

Зокрема мовні труднощі також зробили свій внесок.

На думку Ходжеса, Україна має чудових, загартованих у боях льотчиків, але F-16, навіть відносно старі, дуже відрізняються та є складнішими за звичні для українських пілотів МіГ-29 та Су-27.

Іншим фактором був час, що необхідний для створення інфраструктури для їх прийому. Літак потребує більшого обслуговування, ніж його російські аналоги. 

Зокрема бортінженери потребують такої ж підготовки, як і пілоти, а деякі ремонти та технічне обслуговування також можуть проводитися в сусідніх країнах НАТО Польщі та Румунії, що, ймовірно, обурить рф.

"Літаки, що наближаються, є пріоритетною ціллю для росіян", - каже Ніко Ланге, колишній начальник штабу міністерства оборони Німеччини.

Тому, згідно з його слів, літаки були розгорнуті з великою часткою секретності, на розосереджених базах з підземними або надійними укриттями, разом із приманками.

Але таке розпорошення ускладнює логістику: потрібно більше людей і більше запчастин.

Нагадаємо, що Литва підтвердила, що перша партія винищувачів F-16 вже в Україні.