Нардеп розказав, чого очікувати після перших поставок F-16

Нардеп розказав, чого очікувати після перших поставок F-16

У неділю, 4 серпня, в Україні продемонстрували перші винищувачі F-16. Проте попереду є ще чимало нюансів.

Детальніше про це розповів в етері телемарафону "Єдині новини" розповів народний депутат, заступник голови Комітету Ради з питань нацбезпеки оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

"Це перший крок, перша партія. Ми також очікуємо досить багато літаків від країн коаліції по F-16 - це Нідерланди, Бельгія, Данія та Норвегія. Від Нідерландів, наприклад, це 49 літаків, від Бельгії - 19", - розказав про очікування нардеп.

Він зазначив, що станом на зараз необхідного мінімуму в 128 літаків досягти не вдалося, однак вже ведеться робота з залучення інших країн до авіаційної коаліції

Чернєв вважає, що прибуття перших F-16 може стати стимулом для цього.

Він також наголосив, що для всіх цих літаків необхідні пілоти, та технічний персонал.

Але не так багато є баз для навчаннях на літаках F-16.

"Перш за все тому, що багато європейських країн, як Данія, яка в цьому році навчала наших пілотів, переходять на F-35 та закривають свої школи для пілотів. Ми шукаємо різні можливості в різних країнах, щоб збільшити кількість пілотів, які мають пройти навчання. І навчання, все ж таки, це не день-два, а місяці. І я думаю, що ось тут є таке "вузьке горлечко" - знайти рішення для цієї проблеми", - пояснив Єгор Чернєв.

Він додав, що Україна має план, який допоможе розв'язувати проблему навчання пілотів та персоналу. Так, зокрема вже давно ведуться переговори зі Сполученими Штатами та європейськими країнами.

Народний депутат пояснив, що американські бази F-16 поділені на бази для навчання власних пілотів та пілотів з інших країн.

"І тут є певні домовленості, є певні кроки, що збільшиться кількість місць для пілотів. Оскільки Сполучені Штати також навчають наших пілотів, але кількість місць на сьогодні досить невелика. Сподіваємося, що скоро вона буде збільшена. Плюс до того, є ще декілька баз в Європі, з якими також ведуться перемовини", - уточнив Чернєв.

Він також прокоментував ймовірність поповнення українських Збройних Сил, наприклад, шведськими літаками Gripen.

Згідно зі слів депутата, починати тут треба саме зі складнощів специфіки, бо кожен літак це не тільки окрема бойова машина, а й ціла система обслуговування на землі.

"У кожного свої технічні характеристики для злітно-посадкової смуги, для обслуговування, для палива тощо. Звісно, що краще мати якусь одну, можливо дві системи, які будуть максимально взаємосумісними. Саме тому ми зосередились на F-16, як на наймасовішому літаку", - заявив Єгор Чернєв.

Він повідомив, що літаки Gripen є другим пріоритетом України, однак тут все впирається у навчання та створення баз для них.

"Це величезні гроші. Ми над цим працюємо. Коли будемо готові і ми, і наші партнери, з’являться і літаки Gripen в Україні", -  підсумував нардеп.

Нагадаємо, що аналітики ISW пояснили, що повинна робити Україна, аби мати змогу використати винищувачі.