Нігер розриває дипвідносини з Україною і хоче обговорити "українську агресію" в ООН

Нігер розриває дипвідносини з Україною і хоче обговорити "українську агресію" в ООН

Нігер заявив, що розриває дипломатичні відносини з Україною "з негайним набранням чинності", звинувативши Київ у підтримці "терористичних груп", через два дні після того, як Малі зробила аналогічний крок.

Про це повідомляє Al Arabiya.

Нігер заявив, що звернеться до Ради Безпеки ООН з проханням обговорити "агресію України", заявив речник уряду Амаду Абдраман у телевізійній заяві.

Видання нагадує, що Нігер і Малі керуються військовими урядами, які прийшли до влади в результаті нещодавніх переворотів, розірвали оборонні угоди з Францією та звернулися до росії за військовою допомогою.

"Уряд Республіки Нігер, висловлюючи повну солідарність з урядом і народом Малі, ухвалює повний суверенітет розірвати дипломатичні відносини між Республікою Нігер і Україною з негайним набранням чинності", — сказав Абдраман.

Нагадаємо, 5 серпня військовий уряд Малі оголосив, що припиняє дипломатичні відносини з Україною через заяву речника ГУР Андрія Юсова, що українська сторона надала інформацію про "Вагнер" повстанцям-туарегам.

Юсов сказав, що повстанці "отримали усю необхідну інформацію і не тільки". Це й дозволило їм провести "успішну воєнну операцію" проти найманців з росії.

Повстанці-туареги з руху "Постійні стратегічні рамки для миру, безпеки та розвитку" (CSP-PSD) завдали 28 липня в Малі удару по "вагнерівцям". Повстанці заявили, що за два дні боїв біля алжирського кордону були вбиті і поранені десятки солдатів і найманців ПВК "Вагнер".

Вони захопили бронетехніку, вантажівки та цистерни під час боїв у прикордонному місті Тінзауатен. Повстанське угруповання також повідомило, що пошкодило гелікоптер, який розбився в місті Кідаль.

Армія Малі повідомила, що в боях двоє її солдатів загинули і 10 зазнали поранень, однак при цьому ліквідовано близько 20 бойовиків.

Також у соцмережі X з'явилося повідомлення, що повстанці ніби-то запропонували передати полонених найманців Україні.