БЕБ показало, як крадуть на продуктах для ЗСУ: виявили понад 4,7 млн євро у багажнику бухгалтерки

БЕБ показало, як крадуть на продуктах для ЗСУ: виявили понад 4,7 млн євро у багажнику бухгалтерки

Бухгалтерка компанії-постачальників продуктів для Міноборони перевозила понад 4,7 млн євро необлікованої готівки у багажнику автомобіля. Її викрили детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області.

Про це повідомляє прес-служба БЕБ.

Виявлення готівки і її вилучення відбувалося у рамках розслідування кримінального провадження щодо ухилення від сплати податків групою компаній-постачальників продуктів для Міноборони.

"Кошти перевозила бухгалтер компанії в багажнику автомобіля. Походження грошей жінка пояснити не змогла. Спробу вивезти та приховати “чорну” касу детективи викрили під час слідчих заходів. Вирішується питання про накладення арешту на вилучені кошти", - йдеться у повідомленні.  

Раніше слідчі встановили, що лише протягом 2022-2023 років компанія поставила на адресу Міноборони продукти на суму 14,5 млрд грн із ПДВ. При цьому її службові особи документально оформили ряд безтоварних операцій з придбання та постачання продуктів харчування з підконтрольними підприємствами, що мають ознаки фіктивності.

"У такий спосіб та за рахунок підміни номенклатури й завищення вартості товарів вони безпідставно сформували витрати на податковий кредит з ПДВ. Це дало змогу ухилитись від сплати податків в особливо великих розмірах. Збитки, завдані бюджету, підтверджується відповідним висновком аналітичних матеріалів сформованих фахівцями БЕБ", - зазначається у повідомленні.

Детективи Бюро економічної безпеки провели обшуки в приміщеннях групи компаній та за місцями проживання фігурантів: вилучені документи та чорнова бухгалтерія.

"Не зважаючи на те, що обшуки проводились з дотриманням всіх норм чинного законодавства та жодним чином не перешкоджали законній діяльності підприємства, його представники заявили про нібито тиск з боку БЕБ", - зазначається у повідомленні.

Наразі досудове розслідування за ч.3 ст. 212 та ч.2 ст 209 Кримінального кодексу України триває. Оперативний супровід здійснюють детективи стратегічного захисту економіки Територіального управління БЕБ у Київській області. Процесуальне керівництво - прокурори Київської обласної прокуратури.