Залужний прокоментував розслідування WSJ про участь у підриві "Північних потоків"

Залужний прокоментував WSJ інформацію про свою участь в підриві "Північних потоків"

The Wall Street Journal заявляє, що операцією з підриву газопроводів "Північні потоки" керував неназваний генерал із досвідом участі в спеціальних операціях, який безпосередньо підпорядковувався тодішньому головкому ЗСУ Валерію Залужному.

Залужний прокоментував WSJ цю інформацію, повідомляє "УП".

У текстовому листуванні з виданням Залужний відповів, що йому нічого не відомо про операцію, а будь-які припущення про протилежне є "простою провокацією". Також він додав, що Збройні сили України не уповноважені проводити закордонні місії, і тому він не брав би в них участі.

У розслідуванні WSJ йдеться, що "президент України Володимир Зеленський спершу усно схвалив план операції, однак коли ЦРУ звернулося до нього з проханням зупинити операцію, він наказав її припинити. Зеленський передав вказівку Залужному, але той проігнорував наказ".

Також видання стверджує, що координували операцію офіцери, які мають досвід організації високоризикованих таємних завдань проти росії, і одним із них був колишній розвідник Роман Червінський.

"За словами людей, які брали в ній участь, вона коштувала близько 300 000 доларів. У ній була задіяна невелика орендована яхта з екіпажем з шести людей", - пише WSJ.

WSJ пише, що у вересні 2022 року учасники операції орендували 50-футову прогулянкову яхту під назвою "Андромеда" в німецькому портовому місті Росток на Балтиці. За словами українських офіцерів і людей, знайомих з німецьким розслідуванням, яхта була орендована за допомогою польської туристичної агенції, яку створила українська розвідка для прикриття фінансових операцій майже десять років тому.

На місці диверсії водолази працювали парами та заклали на глибині вибуховий пристрій.

"Працюючи в непроглядній темряві крижаної води, вони працювали з потужною вибухівкою, відомою як HMX, що була під'єднана до детонаторів з таймером. Невеликої кількості легкої вибухівки було б достатньо, щоб розірвати труби високого тиску", - йдеться в матеріалі.

Також WSJ зазначає, що учасники операції обговорювали можливе скасування операції через погану погоду: "Несприятливі погодні умови змусили екіпаж зробити незаплановану зупинку у шведському порту Сандхамн. Один з водолазів випадково впустив на дно моря вибуховий пристрій. Екіпаж коротко обговорював, чи не припинити операцію через погану погоду, але шторм незабаром вщух, розповіли двоє людей, знайомих з операцією".

Нагадаємо, 14 серпня речниця генпрокурора Польщі повідомила, що український водолаз Володимир З., підозрюваний німецькими службами в участі в підриві газопроводу "Північний потік" (Nord Stream), виїхав з Польщі в Україну на початку липня.

За її словами, Німеччина видала на нього європейський ордер на арешт, але не внесла його дані в розшукову базу, що дозволило чоловікові перетнути кордон.