США відмовилися коментувати статтю WSJ про "схвалення" України підриву Північного потоку

США відмовилися коментувати статтю WSJ про "схвалення" України підриву Північного потоку

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джона Кірбі відмовилися коментувати розслідування The Wall Street Journal, у якому йдеться, що високопосадовці України знали і ніби-то схвалювали підрив "Північного потоку" (Nord Stream).

Кірбі на брифінгу не став відповідати на запитання щодо викладеного у статті WSJ.

Журналіст агенції AFP запитав: "Чи можете ви прокоментувати це повідомлення в Wall Street Journal про те, що українські високопосадовці схвалили диверсійну операцію проти газопроводу Nord Stream?"

"Я не збираюся коментувати повідомлення Wall Street Journal про це", - відповів Кірбі.

Нагадаємо, у своїй статті The Wall Street Journal заявляє, що операцією з підриву газопроводів "Північні потоки" керував неназваний генерал із досвідом участі в спеціальних операціях, який безпосередньо підпорядковувався тодішньому головкому ЗСУ Валерію Залужному.

У розслідуванні WSJ йдеться, що "президент України Володимир Зеленський спершу усно схвалив план операції, однак коли ЦРУ звернулося до нього з проханням зупинити операцію, він наказав її припинити. Зеленський передав вказівку Залужному, але той проігнорував наказ".

У текстовому листуванні з виданням Залужний відповів, що йому нічого не відомо про операцію, а будь-які припущення про протилежне є "простою провокацією". Також він додав, що Збройні сили України не уповноважені проводити закордонні місії, і тому він не брав би в них участі.

Зеленський статтю не коментував.