У партії Шольца є критика щодо зменшення допомоги України

У партії Шольца є критика щодо зменшення допомоги України

Голова комітету Бундестагу Німеччини у закордонних справах Міхаель Рот сказав, що якщо в майбутньому бюджеті на оборону не буде військової допомоги Україні, то це "фатальний знак".

Про це він заявив в інтерв'ю газеті Funke Mediengruppe, яке цитує Die Zeit.

"Українська армія вперше за багато місяців знову перейшла в наступ, і зараз країна потребує повної підтримки свого найважливішого військового союзника в Європі, Німеччини", - висловив свою думку Рот.

Він зазначив, що натомість дебати про майбутнє фінансування військової допомоги мають вигляд  як завуальоване зняття відповідальності з Німеччини.

"Ми не можемо ставити нашу безпеку в залежність від бюджетних обмежень", - додав Міхаель Рот.

Він додав, що 50 мільярдів доларів з фонду допомоги країн G7 коштом відсотків від заморожених активів Росії - це "далеко не достатньо".

Політик ХДС із зовнішньої та оборонної політики Родеріх Кізеветтер сказав Tagesspiegel, що Україна все одно матиме право на відсотки.

Це "де-факто означає, що Україну покидають", як процитувало його видання.

Кізеветтер звинувачує федерального канцлера Олафа Шольца у тому, що він піддався впливу майбутніх виборів у Східній Німеччині, де буде відмовлено в допомозі Україні. 

Зокрема попередній проєкт федерального бюджету Німеччини на 2025 рік передбачає 4 мільярди євро ля України.

Але після обговорення бюджету 16 серпня ця сума не повинна змінитися.

"В принципі, німецький уряд розраховує на те, що зможе надати Україні більшу підтримку в майбутньому за рахунок відсотків від заморожених російських державних активів", - йдеться у матеріалі Die Zeit.

Нагадаємо, що у суботу, 17 серпня, ЗМІ почали писати, що Німеччина може припинити підтримувати Україну.

У неділю, 18 серпня, дану ситуацію прокоментували у Міністерстві фінансів Німеччини.