В Уряді відповіли, чи підвищать вік виходу на пенсію і коли запрацює накопичувальна пенсійна система

В Уряді відповіли, чи підвищать вік виходу на пенсію і коли запрацює накопичувальна пенсійна система

Кабінет міністрів не розглядає підвищення віку виходу на пенсію, зараз він складає 65 років і є оптимальним.

Про це заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, повідомляє Укрінформ.

"Ні, ми не будемо його збільшувати. Стандарт, закладений у 2017 році, є оптимальним, і його варто зберегти. Він регламентує не вік людини, а кількість відпрацьованих років. Водночас у 65 років за будь-яких обставин громадянин може вийти на пенсію. На мою думку, це – непоганий варіант", – сказала Жолнович.

Вона додала, що проєкт закону про накопичувальне пенсійне забезпечення № 9212 у міністерстві доопрацювали.

"Комплексно підійшли до документа, тому що окремий складник не буде працювати. Має бути ціла система компонентів. Наша пенсійна система, як і системи багатьох інших країн, передбачає декілька складників: солідарну, обов'язкову накопичувальну, добровільну накопичувальну, ще хочемо запровадити професійну накопичувальну систему", - зазначила Жолнович.

Вона зазначила, що у міністерстві планують внести у Верховну Раду відповідні законопроєкти у вересні.

"У найкращому разі, ми зможемо їх ухвалити на початку 2025 року. Потім знадобиться час на IT-рішення: нам дуже важливо уникнути залучення великої кількості ручної роботи. Це все має бути прозоро, зрозуміло й оцифровано. Сподіваюсь, що з 2026 року системи почнуть працювати", - додала Жолнович.

"З 2026 року плануємо запровадити професійні накопичення. Під це вже розроблений відповідний законопроєкт. Таке накопичення буде збалансоване зменшенням податкового навантаження на роботодавця. Тоді людина зможе накопичити ще щонайменше 20% свого заробітку впродовж життя. І це вже разом становитиме 60%. А якщо добровільні накопичення порахувати і для тих, у кого буде професійна система, то ми отримаємо не менше як 60% покриття пенсією доходу, який людина отримувала, працюючи. Це добре заміщення на рівні стандартів ЄС і всіх розвинених країн", - вважає вона.

Нагадаємо, Жолнович заявляла, що після війни пенсія в 60 років може стати недоступною для більшості українців. Справа не лише браку страхового стажу, але й у тому, що забезпечувати виплату пенсій буде нікому. Україна стрімко втрачає працездатне населення.