Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду: що це означає для України

Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду: що це означає для України

Верховна Рада ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "ЄС").

За це питання проголосував 281 народний депутат.

Він додав, що Римський статут — це міжнародний договір, що заснував МКС (Міжнародний кримінальний суд). Статут визначає порядок роботи суду, а також визначає які злочини підпадають під його юрисдикцію.

Гончаренко пояснив, що на практиці означає ця ратифікація для України:

1) Ратифікація РС дасть змогу ще ефективніше карати росіян за їхні злочини.

2) Виконаємо одну з ключових євроінтеграційних вимог.

3) Постраждалим від російських злочинів українцям суттєво спростить процес отримання доступу до Цільового фонду МКС. Відповідно і підвищить шанс отримання компенсації.

4) Україна отримає вплив та права в МКС. Тож ми матимемо змогу брати участь у виборах суддів МКС та висувати свого кандидата. 

Народна депутатка Лариса Білозір (група "Довіра") додала, що цей важливий крок надасть Україні:

  • право голосу в Асамблеї держав-учасниць;
  • можливість висувати кандидатів на посади суддів;
  • затверджувати розподіл бюджету МКС з метою забезпечення належного розслідування російських злочинів в Україні;
  • брати участь у виборах суддів та інших виборних осіб (зокрема прокурора МКС);
  • впливати на розробку змін до Римського статуту.

Народна депутатка Ірина Геращенко (фракція "ЄС") зазначила, що Україна ратифікувала Римський статут із окремою заявою, згідно з якою протягом 7 років після набрання чинності, "Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту".

"Зважаючи на те, що Україна вже зараз надала МКС право розслідувати злочини, вчинені на її території, прокурори МКС вже можуть проводити розслідування, але є норма відтермінування інших дій МКС, зокрема, щодо вручення ордерів і переслідувань громадян України", - пояснила вона.

Крім того, за словами Геращенко, Україна планує долучитися до оновленої версії статуту МКС, що включає також статтю 8bis, яка з’явилась у результаті так званих Кампальських поправок 2010 року і передбачає відповідальність за злочин агресії.

"Утім, ратифікація діє ретроспективно (тобто не має зворотної сили) і не поширюється на країни, які не ратифікували Кампальських поправок (у тому числі росію, що не є членом МКС). Через це для притягнення керівництва рф до відповідальності за агресію 2022 року Україна продовжить працювати над створенням спецтрибуналу", - зазначила вона. 

Що таке Римський статут

Римський статут – це міжнародний договір, згідно якого у 1998 році було засновано Міжнародний кримінальний суд.

Римський статут МКС на сьогодні ратифікували 124 держави. Не підписали і не ратифікували статут Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис. Ізраїль також не ратифікував Римський статут. І це один з аргументів тих, хто був проти ратифікації Україною статуту під час активних бойових дій.

МКС видав вже шість ордерів на арешт через російську агресію, зокрема володимира путіна, армійської верхівки: Сергія Шойгу, Валерія Герасимова та інших генералів.

Україна підписала Римський статут у 2000 році. У 2014- 2015 році ВР України направила 2 листи до МКС щодо розслідування вбивств на Майдані і злочинів російської агресії з початку війни 2014 року.